settings icon
share icon
Kérdés

Mekkora hatást kellene gyakoroljon a Biblia a társadalomra?

Válasz


Valahányszor az Isten igéjét egy társadalom megismerte, változást eredményezett. Az első századi Thesszalonikában a tömeg néhány hívőt hurcolt végig az utcán, azt kiáltozva: „Ezek, akik az egész világot felforgatták, itt is megjelentek" (ApCsel 17:6). Az csak természetes, hogy a Biblia hatással van a társadalomra, hiszen hatással van a társadalom egyénjeire.

Isten a teremtője az egész világnak és minden benne élő embernek (1Mózes 1). Már a kezdetektől fogva úgy alkotta meg a világot és az embereket, hogy egy bizonyos módon működjenek. Amikor a társadalom nem követi Istennek a Bibliában lefektetett alapelveit, egyszerűen az élet sem működik. Egyedül Isten tudja, miként fordítható az élet leginkább a javunkra, és ezt a tudást megosztja velünk az igében. A Bibliát a Zsidók 4:12 élőnek és hatónak nevezi. Ez részben azt jelenti, hogy a Biblia napjainkban ugyanúgy alkalmazható és aktuális, mint akkor, amikor írták.

Amikor egy nép Istent tiszteli, Isten egész teremtése iránt tiszteletet tanúsít. Ahol nem tisztelik Istent, a társadalom a teremtést sem fogja tisztelni, és ennek következtében az emberek szenvedni fognak.

Az embernek már a kezdetben lehetősége volt választani, hogy Isten útját követi-e vagy sem. De a döntések mindig következményekkel járnak. Izrael ószövetségi történelme feljegyezte a társadalmi törvényeket és szabályokat, amelyeket Isten adott nekik. Amikor Izrael Isten törvénye szerint élt, a társadalom jól működött, de amikor eltértek Isten tervétől, a társadalom mindig elindult a lejtőn. Azon törekvések, amelyek manapság próbálják megállítani a Biblia hatását a társadalomra vagy szélsőségesnek akarják titulálni a biblikus világnézetet, arról az emberi büszkeségről tanúskodnak, amely azt mondja: „Jobban tudjuk, mi a jó, mint az, Aki alkotott minket."

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egy teokráciát kellene létrehoznunk, mint amilyen Izrael volt az ókorban. Isten célja azzal a fajta kormányzással egy konkrét időszakra és helyszínre vonatkozott. A Biblia helyes megértése azonban elengedhetetlenül kevesebb bűncselekményhez, kevesebb váláshoz, kevesebb léhasághoz és több jósághoz vezet a társadalomban. Ahogy John Adams, az Egyesült Államok második elnöke írta: „Tegyük fel, hogy egy távoli régió népe a Bibliát teszi egyetlen törvénykönyvévé, és minden egyén az abban foglaltak szerint jár el. Minden egyén lelkiismeretes, mértékletes, szerény és szorgalmas lenne; igazságos, jóságos és kedves az embertársaival, és kegyes, és szeretet- és tiszteletteljes a mindenható Istennel szemben... Minő eutópia, minő paradicsom lenne ez a hely" (Diary and Autobiography of John Adams, Vol. III.) A Szentírás találóan fogalmaz: „Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr" (Zsoltárok 33:12).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mekkora hatást kellene gyakoroljon a Biblia a társadalomra?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries