settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a gyűlöletről?

Válasz


Biblikus szempontból a gyűlöletnek van egy negatív és egy pozitív oldala. Azokat a dolgokat, amelyeket Isten gyűlöli, mi is gyűlölhetjük – ami azt illeti, ez azt bizonyítja, hogy Isten előtt igazak vagyunk. „Ti, akik szeretitek az URat, gyűlöljétek a gonoszságot" (Zsoltárok 97:10a). Valóban, minél közelebb kerülünk az Úrhoz és minél többet vagyunk vele közösségben, annál jobban tudatára ébredünk a bennünk levő és rajtunk kívül álló bűnnek egyaránt. Nem bánt-e és dühít-e, amikor Isten nevét káromolják, amikor lelki képmutatással kerülünk szembe, amikor nagyméretű hitetlenséggel és istentelenséggel találkozunk? Mennél jobban megértjük és megszeretjük Isten jellemvonásait, annál jobban fogunk rá hasonlítani, és annál jobban fogjuk gyűlölni mindazt, ami ellent mond az Ő szavának és természetének.

A negatív aspektusa a gyűlöletnek akkor jelentkezik, amikor az mások felé irányul. Az Úr a Hegyi beszédben beszél a gyűlöletről: „Én pedig azt mondom nektek, hogy aki haragszik atyjafiára, méltó arra, hogy ítélkezzenek felette" (Máté 5:22). Az Úr nemcsak arra biztat, hogy rendezzük kapcsolatunkat felebarátunkkal, még mielőtt az Úr elé járulnánk, hanem arra is, hogy ezt mielőbb tegyük meg (Máté 5:23-26). A gyilkosság maga minden bizonnyal elítélendő, és a gyűlölet a „szív" bűne, és minden gyűlölködő gondolat vagy tett gyilkosságnak minősül Isten szemében, amely igazságosságért kiált, talán nem ebben az életben, de az ítélet napján. Olyan förtelmes a gyűlölködés Isten szemében, hogy a Biblia azt állítja a gyűlölködő személyről, hogy a sötétségben jár, nem a világosságban (1János 2:9, 11). Legrosszabb az, amikor egy olyasvalaki, aki folyamatosan megvallja hitét, ellenségeskedést táplál a testvérével szemben. A Szentírás az ilyen személyt hazugnak nevezi (1János 4:20), és lehet, hogy az embereket félre tudja vezetni, de Istent nem. Hány hívő él úgy éveken keresztül, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, felöltvén egy álarcot, és végül kiderül, hogy még sincs rendben minden, mert ellenségeskedést (gyűlöletet) táplált egy másik hívővel szemben?

A gyűlölet egy olyan méreg, amely belülről pusztít el minket: keserűséget szül, amely felemészti a szívünket és elménket. Ezért olvassuk a Szentírásban, hogy ne engedjük, hogy „a keserűségnek a gyökere" kihajtson a szívünkben (Zsidók 12:15). A gyűlölet a hívő személyes bizonyságtételét is tönkreteszi, mivel kirekeszti őt az Úrral és a többi hívővel való közösségből. Figyeljünk, hogy az Úr tanácsa szerint járjunk el, és mindenkinek bocsássunk meg hamar mindent, függetlenül attól, hogy milyen apróságról van szó, és az Úr is hű lesz, és megbocsát, amint ígérte (1János 1:9, 2:1).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a gyűlöletről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries