settings icon
share icon
Kérdés

Tesz a Biblia utalást fekete emberekre?

Válasz


Elég nagyfokú bizonyossággal állíthatjuk, hogy a Biblia igenis említ feketéket, noha soha nem jelenti ki konkrétan senkiről, hogy a bőre színe fekete lenne. Ami azt illeti, a Biblia azt sem állapítja meg senkiről, hogy a bőre fehér színű. A Biblia ritkán említi az egyén bőszínét, a bőrszín ugyanis teljesen mellékes a Biblia alapvető üzenetének szempontjából.

A Biblia eseményeinek nagy része a Közel-Keleten zajlik, Izraelben és környékén. Ebben a régióban sem a fehér, sem a fekete bőrszín nem fordul elő gyakran. A Biblia szereplőinek zöme sémita, és ennél fogva bőrszíne a világos barnától a sötét barnáig terjed. Végső soron nem számít, hogy milyen bőrszíne volt a Biblia szereplőinek.

Vannak tudósok, akik szerint Mózes felesége, Cippóra fekete volt, mivel Kúsból származott (4Mózes 12:1). Kús a régi neve egy afrikai régiónak. A sulamitákról sem kizárt, hogy feketék lettek volna (Énekek Éneke 1:5), noha a kontextus alapján a lány bőrszíne attól volt sötét, hogy a napon dolgozott. Némelyek szerint Betsabé is (2Sámuel 11:3) fekete volt. Vannak, akik szerint Séba királynője, aki meglátogatta Salamont (1Királyok 10:1) szintén fekete volt. Elképzelhető, hogy cirénei Simon fekete volt, ahogy Simeon is, akit „Nigernek is hívtak" (ApCsel 13:1). Az ApCsel 8:37-ben megjelenő etióp eunuk szinte biztos, hogy fekete volt. Etiópokra körülbelül 40 alkalommal tesz utalást a Biblia, és feltételezhetjük, hogy ezek feketékre vonatkoznak, mivel az etiópok feketék. Jeremiás azt kérdezte: „Vajon meg tudja-e változtatni bőre színét a szerecsen" (Jeremiás 13:23, Egyszerű; bizonyos fordításokban: etióp) – szinte magától értetődik, hogy Jeremiás fekete bőrszínre gondol.

A legtöbb bibliatudós úgy véli, hogy a feketék Nóé fiának, Hámnak a leszármazottai (1Mózes 10:6-20), de nem lehetünk biztosak, mivel a Biblia nem mond konkrétumot. A bőrszínt a Biblia következetesen elhallgatja. A bőrszín ugyanis Isten szemében nem annyira fontos, mint a szív állapota. Az evangélium egyetemes jó hír. Fekete, fehér és minden árnyalat, ami köztük van, bátran járulhat Krisztushoz üdvösségért. Isten kegyelméből tekintetünket a bőrről a lélekre irányíthatjuk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Tesz a Biblia utalást fekete emberekre?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries