settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a fájdalomról?

Válasz


A fájdalom szó valamilyen formában 70-szer fordul elő a Szentírásban. Elsődleges értelme szerint a gyermekszüléskor érzett fájdalmakra utal. „Az asszonynak ezt mondta: Igen megnövelem terhességed fájdalmát, fájdalommal szülöd gyermeked, mégis vágyakozol férjed után, ő pedig uralkodni fog rajtad" (1Mózes 3:16). A szövegkörnyezetből kiderül, hogy Ádám és Éva vétkezett, és a szülés fájdalmai a bűnük következménye. A bűn miatt az egész föld átok alá esett, és ennek eredményeként a halál is belépett a világba (Róma 5:12). Levonható tehát a következtetés, hogy a fájdalom az eredendő bűn számos következményének az egyike.

Bár a Biblia ezt konkrétan nem jelenti ki, tudjuk, hogy orvosi szempontból a fájdalom egy ajándék. E nélkül nem tudnánk, mikor szorulunk orvosi segítségre. Ami azt illeti, a fájdalom hiánya volt az egyik probléma a lepra esetében. A gyermekek soha nem tanulnák meg, hogy ne érjenek a forró kályhához, vagy soha nem vennénk észre, hogy veszélyes egészségi állapotban vagyunk, ha nem járna mindez fájdalommal. Lelki értelemben a fájdalom egyik jótékony hatásáról Jakab ír: „Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe estek, tudván hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez" (Jakab 1:2-3). Jakab szerint, amikor fájdalmas próbákon megyünk keresztül, örülhetünk, tudván, hogy Isten munkálkodik bennünk, hogy kitartást és krisztusi jellemet formáljon bennünk. Ez egyaránt igaz a mentális, érzelmi, lelki és fizikai fájdalomra.

A fájdalom lehetőséget teremt, hogy megtapasztaljuk Isten kegyelmét. Fontoljuk meg Pál szavait: „De ő ezt mondta nekem: "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." „Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem" (2Korinthus 12:9). Pál egy tövisről beszél a testében, amely zavarta őt. Nem tudjuk, mi lehetett az, de úgy tűnik, fájdalmas volt a számára. Felismerte, hogy Isten kegyelmében részesült, hogy ki tudjon tartani. Isten kegyelmet ad a gyermekei számára, hogy el tudják viselni a fájdalmat.

De az igazán jó hír az, hogy Jézus meghalt helyettünk a bűneinkért. „Mert Krisztus is szenvedett egyszer a bűnökért, az Igaz a nem igazakért, hogy Istenhez vezessen minket, miután halálra adatott test szerint, de megeleveníttetett Lélek szerint" (1Péter 3:18). A Jézus Krisztusba vetett hit révén Isten örök életet és azzel együtt minden áldást a hívőnek ajándékoz. Ezek közül az egyik az, hogy „letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom; nem lesz többé, mert az elsők elmúltak" (Jelenések 21:4). A fájdalom természetes része annak az életnek, amelyet egy bukott, bűn sújtotta világban élünk, de azok számára, akik a Krisztusba vetett hit által az örökkévalóságban vele élnek a mennyben, egy nap puszta emlék lesz.

Összefoglalva, habár a fájdalom nem kellemes, hálásnak kell lennünk Istennek érte, mert figyelmeztet minket, ha valami nincs rendben a testünkben. Ugyanakkor a bűn szörnyű következményeire is emlékeztet, és szörnyen hálásak is kell lennünk, amiért Isten elkészítette a szabadulás útját. Amikor valakinek fájdalmai vannak, jó alkalom arra, hogy rájöjjön: milyen rettenetes érzelmi és fizikai fájdalmat szenvedett el Jézus értünk. Semmilyen fájdalom sem járhat a közelében annak a rémületes eseménynek, amely során Jézust keresztre feszítették, ráadásul úgy, hogy Ő önként vállalta a megváltásunkat az Atya dicsőségére.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a fájdalomról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries