settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia az erőszakról?

Válasz


Az erőszak egy fizikai erő, amelyet fájdalom vagy szenvedés okozása vagy kényszerítés céljából alkalmaznak, és amely, sajnos, része a mindennapi életnek. Tele vannak velük a filmek, a tévé, és olyan világban élünk, ahol a hatalom gyakran erőszakkal valósul meg. De a hívők számára a világ módszereit mindig felülírja az ige igazsága. Mit mond tehát a Biblia az erőszakról?

Először is, az elmében elkövetett erőszak ugyanolyan ártalmas, mint a kézzel elkövetett. A 3Mózes 19:17-ben ez áll: „Ne gyűlöld szívedben atyádfiát! Fedd meg bátran honfitársadat, hogy ne légy részes a vétkében." Ha valakiről tudjuk, hogy bűnben él, az mennyivel szeretetteljesebb, ha csendben maradunk, és gyűlöletet és ellenszenvet táplálunk iránta? Isten azt mondta, hogy legyünk őszinték, és Jézus azt mondja a Máté 5:21-22-ben, hogy a gyilkos harag oda vezethet, hogy a dühös emberre lesújt Isten ítélete. Az erőszak, amelyet a másik iránt táplál, visszafordulhat, és az illetőt sújthatja.

Mi a helyzet a háborúban gyakorolt erőszakkal? A 2Mózes 20:13-at helytelenül úgy fordították, hogy „Ne ölj", holott szó szerint az van, hogy „Ne gyilkolj". Végig a népe történelme során, Isten engedélyezte az igazságos háborúkat. Ábrahámtól Deborán át Dávidig, Isten népe a szent és igazságos Isten eszközeként harcolt. A Róma 13:1-4 azt mondja, hogy vessük alá magunkat a kormányzó hatalomnak, és hogy a nemzeteknek joguk van kardot viselni a gonosztevőkkel szemben, akár külföldiek, akár helyiek.

Redszeresen szembekerülünk az erőszakkal, de különbséget kell tennünk a bűn feletti szent ítélet és a személyes bosszúvágy között, amelyet azok iránt érzünk, akiket nem kedvelünk, ami viszont a büszkeség elkerülhetetlen velejárója (Zsoltárok 73:6). Noha a férfiak hajlamosabbak elfogadni az erőszakot (különösen az olyan társadalmakban, ahol az igazi férfit úgy festik le, mint aki soha nem sír, mindenre van egy terve és fegyvert hord magánál), minden idők legbölcsebb férfija azt írta: „Ne irigykedj az erőszakos emberre, és egyik útját se válaszd" (Példabeszédek 3:31). Az imádság és türelem bármikor képes legyőzni az erőszakot és dühöt.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia az erőszakról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries