settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a koraszülésről?

Válasz


A koraszülés bekövetkezte esetén feltett leggyakoribb kérdés talán így hangzik: „Miért történt mindez?" „Miért tette Isten ezt velem?". Ezekre a kérdésekre nincsen egyszerű válaszunk. Valójában nem jutunk igazán kielégítő magyarázatra, mikor a szenvedés témakörével foglalkozunk, különösen ebben az esetben, mikor a világot meg sem látott gyermekek halálával nézünk szembe. Amit azonban mindenképpen meg kell értenünk, hogy Isten nem valami kegyetlen bűntetésként veszi el tőlünk szeretteinket. A Szentírás erre világosan fényt derít: „Nincsen azért immár semmi kárhoztatásuk azoknak, a kik Krisztus Jézusban vannak, kik nem test szerint járnak, hanem Lélek szerint (Rómabeliekhez 8:1).

A koraszülést sok esetben a magzat kromoszóma mintázatának egészségtelen elváltozása okozza. Ha az anya szervezete észleli a sejtosztódás vezérlésének ezt a eltérését, akkor leállítja a magzat növekedését, és végül vetélés következik be. Más esetekben a méh kóros elváltozása, hormonális betegségek, immunrendszeri problémák, idült gyulladás és más lehetséges betegségek állnak a vetélés hátterében. A velünkszületett bűn sok ezer éves pusztító munkáját figyelembe véve nincs okunk azon csodálkozni, hogy a genetikai rendellenességek napjainkra igen általánossá váltak

A Szentírás nem említi kifejezetten a természetes elvetélést. Abban viszont minden kétséget kizáróan biztosak lehetünk, hogy Isten mélyen együttérez mindenkivel, aki egy ilyen esemény következtében szenved. Mennyei Atyánk együtt sír és együtt szenved velünk, már csak azért is, mert nagyon szeret minket és átéli fájdalmainkat. Az élő Isten egyszülött Fia, akiben Isten teljessége lakozik, Jézus Krisztus, megígérte, hogy elküldi Szent Szellemét minden benne hívőnek, hogy senki ne álljon egyedül evilági megpróbáltatásaink közepette (János 14:16). Az Úr Jézus így bátorít bennünket: „...ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!" (Máté 28:20b).

Az a hívő, aki bármilyen okból is a koraszülést szenvedett el, biztos lehet abban, hogy Isten dicsősége által egy napon találkozhat majd gyermekével. Isten számára ugyanis a meg nem született gyermek nem csak egy kifejletlen magzat, vagy egy emberi szövethalmaz, hanem egy a gyermekei közül, kiért életét adta. Isten élő és ható Igéje félreérthetetlenül tudtunkra hozza, hogy Isten már azelőtt ismert bennünket, mielőtt az anyaméhben megalkotott volna. A Károli fordítás szóhasználatában az „ismer" szó a teljes lelki, szellemi és testi azonosulás kifejezésére használatos. Jeremiás Siralmainak 3:33 igerészében az áll, hogy Isten „nem szíve szerint veri és szomorítja meg az embernek fiát" tehát, hogy nem leli örömét az ember semmilyen szomorúságában és nem önkényesen fegyelmez. Jézus megígérte nekünk, hogy az Ő békességét hagyja ránk, azt a békességét, ami nem egyszerűen egy evilági békesség, hanem annál sokkal magasabb (János 14:27).

Isten Szent Lelke Pál apostol Rómabeliekhez írt levelének 11:36 igerészén keresztül arra emlékeztet bennünket, hogy minden Isten erejéből állt elő azzal a céllal, hogy Isten dicsőségének a tükre a legyen. Isten bizonyosan nem bűntet szenvedésen keresztül, néha azonban meg fog bizonyos rossz dolgokat engedi az életünkben, amiket felhasználhatunk arra, hogy a Szent Lélek által Őbelé kapaszkodva azokat Isten dicsőségére fordítsuk. Jézus Krisztus minden Őbenne élő követőjét így bátorítja: „Azért beszéltem ezeket néktek, hogy békességetek legyen én bennem. E világon nyomorúságtok lészen; de bízzatok: és meggyőztem a világot" (János 16:33).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a koraszülésről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries