settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond Isten az egyedülálló anyáknak?

Válasz


Ha a Biblia nem is szól közvetlenül az egyedülálló anyákhoz, számos történetben tapintható Isten gyengéd bánásmódja nőket, anyákat, özvegyeket és gyermekeiket illetően. Ezek a bibliai példák, valamint Isten kedvessége az egyedülálló és házas-, özvegy vagy elvált nőkre egyaránt vonatkozik. Isten mindnyájunkat belsőségesen ismer, és mindegyikünk helyzetét jól tudja. A Biblia óvva int bennünket, hogy a házasságon kívüli szex bűn, vagyis veszélyes minden érintettre nézve, és sok gondot von maga után. Az egyik ilyen lehetséges következmény, hogy az anyának egyedül kell gyermekét felnevelnie, ami kétség kívül nagyon nehéz. Még ha bűn hozadéka is, hogy egymagának kell gyermekét felnevelnie, Isten változatlanul támogatása és vigasza felől biztosítja az egyedülálló anyát. Azonban itt nem ér véget Isten szeretete: Jézus Krisztus áldozatán keresztül a megbocsátás ajándékát-, továbbá örök mennyei vigaszt kínál mindenkinek, ki Őt a szívébe befogadja, így minden egyedülálló anyának, minden gyermeknek, és még az elidegenült apának is.

Sokszor azonban nők önhibájukon kívül kerülnek abba a helyzetbe, hogy gyermeküket egyedül kell felnevelniük. Szomorú tény, hogy nők sok esetben válnak háborúk és terrorizmus erőszakos cselekedeteinek áldozatává. A férjek bevonulnak a háborúba, majd önzetlenül életüket adják országukért, így tehát soha nem térnek vissza. Semmi kétség afelől, hogy az így egyedül maradt anyákat Isten kiemelten is a szívén hordozza, segíti és vigasztalja.

Isten minden kétséget kizáróan gondoskodik a családokról. Számára azonban a legfontosabb, hogy minden egyes ember felismerje és megbánja bűneit, és így mindenkinek élő kapcsolata lehessen Vele, tekintet nélkül arra, hogy az adott személy milyen családi háttérrel rendelkezik. Isten szívből vágyik rá, hogy mindenki „eljusson Isten ismeretére". Mindenki, aki Őt (f)elismerte másoknak örömöt-, és így Őneki dicsőséget szerez. Egyedülálló hívő anyaként talán azon aggódunk, hogy miként tekintenek ránk az emberek, vagy azon, hogy teljesen elrontottuk-e életünket, vagy netalán azon, hogy az egyház elfogad-e minket. Isten azonban szakadatlan örömre hív el minden Őbenne hívőt és nem aggodalomra. Isten konkrétan megmondta, hogy minden terhünket Őreá vessük, mert Néki gondja van reánk (1 Péter 5:7). Isten át akarja venni minden terhünket, megbocsátani minden bűnünket, hogy azoknak még az emlékét is messze elvesse tőlünk. Isten akarata az, hogy Vele felülemelkedjünk életünk minden viszonttagságán és továbblépjünk. Amit tőlünk kér csak annyi, hogy mindig keressük a vele való kapcsolatot, hogy jobban megismerhessük Őt, hogy egyre jobban és jobban tanuljunk meg bízni Benne, ezáltal mind nagyobb örömünket lelvén a Vele eltöltött időben. Az egyedülálló anyák rendszerint nagyon felelősségtudatos és felelősségteljes emberek, így számukra sokszor nehéznek tűnhet aggodalmaikat félretenni. Ha csak pusztán arra gondolnak, hogy gyermeküket kevésbé vegyék körül aggódó szeretetükkel és törődésükkel, már bűntudatuk van. Isten azonban mégis azt parancsolja, hogy mindezek ellenére keressük Őt, hogy minden nap legalább egy kis ideig csak Ő legyen figyelmünk középpontja, valamint hogy napunk további részében bízzunk megtartó szeretetében. Ha Őreá támaszkodunk minden fizikai és érzelmi igényünket betölti.

Hogyan néz ez ki a gyakorlatban egy egyedülálló anya számára? A válasz: Isten arcának keresése imában és teljességének megtalálása Szent Igéjében, azaz a Biblia figyelmes tanulmányozása által. Az egyedülálló anya talán ezt mondja magának: „A gyermekem nevelése, a munka és a számos háztartásbeli feladat elvégeztével, hogyan is találhatnék még időt bárki másra..." Azonban mikor a gyermek alszik, vagy épp egy rokon vagy barát vigyáz rá, ha csak egy fél órára is, de képes időt szakítania, hogy Istenhez szóljon imában és figyeljen válaszára a Szentírásban. Az elmosatlanul hagyott edények jövőbeli gondja semmilyen mércével nem mérhető Isten lenyűgöző erejéhez és vigasztaló jelenlétéhez, melyek így majd egész nap elkísérik őt útján. Isten élő és ható Igéjének bensővé tétele, megtanulása, Isten szeretetének és védelmének kézzelfogható emlékeztetőivé válnak, mikor az ember kemény és stresszes élethelyzetekkel találja magát szemben. A következő alapigék már számos alkalommal igen hasznosnak bizonyultak: „Velem van az Úr, nem félek; mit árthat nékem ember?" (Zsoltárok 118:6), „Mindenre van erőm a Krisztusban, a ki engem megerősít" (Filippibeliekhez 4:13).

Mit mond tehát Isten az egyedülálló anyának? Lényegében ugyanazt, mint mindenki másnak. Térj meg bűnös utaidról, megbocsátásért egyedül Jézus Krisztusban bízz, szólj Istenhez imában, halld a Hangját az Igéjén keresztül, megpróbáltatásokban benne nyerj támaszt, és erős bizodalmad legyen az Ővele töltött lehengerlő szépségű öröklét eljövendő valóságában, amit már rég elkészíttetett számodra. „A miket szem nem látott, fül nem hallott és embernek szíve meg se gondolt, a miket Isten készített az őt szeretőknek" (1 Korinthusbeliekhez 2:9).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond Isten az egyedülálló anyáknak?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries