settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a prostitúcióról? Az AIDS/HIV Isten ítéletének megnyilvánulása?

Válasz


Alapvetően minden betegség Isten ítéletének megnyilvánulása. Ádám és Éva nem ismert romlást a bukást megelőzően. Amikor Isten kihirdette ítéletét Ádám ellen, a halál belépett a világba (1Mózes 3:19; Róma 5:12). Minden betegség, a megfázástól a rákig, ennek az átoknak a része, és mi, akik egy átok alatt levő világban élünk, romlásnak vagyunk kitéve. Így igen, az AIDS/HIV és más szexuális úton terjedő betegségek (mint minden más betegség) része Isten ítéletének ebben az átok alatt levő világban.

A Biblia világosan tanítja, hogy a döntéseinknek következményei vannak. Amit az ember vet, azt fogja aratni is (Galata 6:7-8). Az igazságosság áldást von maga után: „Tartsd meg parancsaimat, hogy élj" (Példabeszédek 7:2); míg a bűn átkot: „Aki álnokságot vet, bajt arat" (Példabeszédek 22:8). Az az egyik problémánk, hogy teljes szabadságot szeretnénk, hogy eldönthessük, mit tegyünk, de azt szeretnénk, hogy a tetteinknek ne legyen következménye. A valóságban, amikor egy adott cselekvés mellett döntünk, azzal automatikusan annak következményeit is választjuk. A Szentírás figyelmeztet arra, hogy a szexuális bűn Isten ítéletét hordozza magában. „...aki paráználkodik, a saját teste ellen vétkezik" (1Korinthus 6:18). „A paráznákat... ítéletével sújtja az Isten" (Zsidók 13:4). Tagadhatatlan, hogy ha biblikus alapelvek mentén élünk (szexuális hűség a házasság keretein belül), drasztikusan lecsökkenti annak az esélyét, hogy elkapjuk az AIDS/HIV vírust vagy más szexuális úton terjedő betegséget.

A Róma 1:18-32 egy vádirat a pogány, bálványimádó világ ellen. Ezekkel a szavakkal indul: „Isten ugyanis haragját nyilatkoztatja ki a mennyből az emberek minden hitetlensége és gonoszsága ellen..." A szakasz azt tanítja, hogy a homoszexualitás bűne Isten megtagadásában gyökerezik. Szégyent, elfajzást és méltó büntetést von maga után. Mivel az AIDS/HIV többnyire a szexuális bűnök velejárója, részét képezi annak a „büntetésnek", amely „Isten haragját" közvetíti az emberek gonoszsága ellen (18.v.). A kulcskifejezés itt az „Isten átadta őket", amely háromszor fordul elő. Isten átadta őket a szexuális tisztátalanságnak (24.v.), a „gyalázatos szenvedélyeknek" (26.v.) és „képtelen gondolkodásnak" (28.v.). Ez azt jelenti, hogy az emberiség a maga útját választotta, és Isten ezt hagyta. Már maga az a tény, hogy szabadságot kaptak arra, hogy még jobban eltávolodjanak, egy korábbi bűn büntetését képezte.

Mindezzel nem azt akarjuk mondani, hogy minden AIDS-szel/HIV-vel fertőzött személy szexuális bűnt követett volna el, vagy hogy a homoszexuális kívül esne a megváltás keretein. Sajnos, némelyek véradás révén fertőződtek meg HIV-vel, vagy más ártatlan módon érintkezésbe kerültek egy HIV-fertőzöttel, vagy még szomorúbb: olyan anya méhében fogantak meg, aki AIDS-es volt. A hívőknek az AIDS-re mindig irgalommal és kegyesen kell reagálniuk. Mindegy, miként kapta el az illető, a mi dolgunk az, hogy kegyelmet, irgalmat, szeretetet és megbocsátást közvetítsünk. Nincs jogunk vagy felhatalmazásunk azt állítani, hogy az AIDS/HIV fertőzés egy különleges büntetés volna Isten részéről egy személy konkrét bűne miatt. Az a dolgunk, hogy mindenkivel jót cselekedjünk (Lukács 10:29-37), és az evangélium ilyen esetben is „Isten ereje... minden hívőnek üdvösségére" (Róma 1:16).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a prostitúcióról? Az AIDS/HIV Isten ítéletének megnyilvánulása?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries