settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan töltekezhetek be Szentlélekkel?

Válasz


Egy, a korunkban a Szentlélekkel való betöltekezéssel foglalkozó igevers a János 14:16, ahol Jézus megígéri, Hogy a Szentlélek a hívőkben fog lakni, és hogy ez állandó jellegű lesz. Fontos különbséget tennünk bennünklakozás és betöltekezés között. A Szentlélek tartós bentlakása nem csak néhány kiválasztott hívő kiváltsága, hanem minden hívőé. Számos igehely ezt támasztja alá. Az első arról szól, hogy a Szentlélek ajándék, mely kivétel nélkül mindannyiunk számára adatik, akik hiszünk Jézusban, és hogy semmilyen más feltétel nem támasztatik, csak az, hogy higyjünk Jézus Krisztusban (Ján 7:37-39). A másik igehely arról beszél, hogy a Lélket a megtérés pillanatában kapjuk. Az Efézus 1:13 mondja ezt. A Galata 3:2 szintúgy hangsúlyozza ezt az igazságot mondván, hogy a Szentlélek bennünk lakozása mint pecsét a megtérés pillanatától fogva valóság. Harmadsorban pedig a Szentlélek tartósan a hívőkben lakozik. A Szentlélek foglalóként, azaz Krisztusban való jövőbeli megdicsőülésükre garanciaként adatik a hívőknek (2Kor 1:22; Efézus 4:30).

Ezt azonban össze kell vetnünk a Szentlélekkel való betöltekezésre felszólító paranccsal az Efézus 5:18-ban. Annyira át kell magunkat adni a Léleknek, hogy Ő teljesen birtokolhasson minket, és ilyen értelemben be tudjon minket tölteni. A Róma 8:9 és az Efézus 1:13-14 azt állítja, hogy Ő minden hívőben lakik, ám Őt meg is lehet szomorítani. (Eféztus 4:30), és bennünk folyó munkáját meg lehet fojtani (1Tesszalonika 5:19). Amikor ezt hagyjuk megtörténni, nem tudjuk megtapasztalni a Szentlélek bennünk és általunk végezett munkáját és erejét. A Lélekkel való betöltekezés magában foglalja számára, hogy szabad kezet kap életünk minden részének birtokbavételére, vezetésére és kontrolljára. Így tudja aztán erejét gyakorolni rajtunk keresztül, hogy amit teszünk az gyümölcsöző legyen Istennek. A Lélekkel való betöltekezés azonban nem csupán külső cselekedetekre vonatkozik, hanem a gondolatokra és belső indítékainkra. A Zsoltárok 19:15 azt mondja: “Fogadd kedvesen számnak mondásait és szívem gondolatait, Uram, kősziklám és megváltóm!”

A bűn elválaszt minket a Szentlélekkel való betöltekezéstől, és az Istennek való engedelmesség az, amin keresztül ez a betöltés létrejön. Habár elsősorban a betöltekezésre kell fókuszálnunk, amint azt az Efézus 5:18 parancsolja, de a betöltekezésért való imádság nem egyenlő a betöltekezés megtörténtével. Egyedül Isten törvényeinek való engedelmességünk engedi a Léleknek a bennünk végzendő munkát. Mivel mi bűnös természetűek vagyunk, lehetetlen minden pillanatban betöltekezve lennünk a Lélekkel. Azon nyomban el kell bánni a bűnnel életünkben, és megújítani elkötelezettségünket Lélek általi vezettetésünk és betöltetésünk iránt.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan töltekezhetek be Szentlélekkel?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries