settings icon
share icon
Kérdés

Miért nem furcsállotta Ádám és Éva, hogy egy kígyó beszél hozzájuk?

Válasz


Érdekes módon nem ez az egyetlen eset a Bibliában mikor egy állat emberi nyelven szólal meg. Bálám prófétát pédául saját szamara utasította rendre (IV.Mózes 22:21-35). Szem előtt kell tartanunk, hogy míg az állatok természetes módon nem tudnak beszélni, vannak olyan hatalommal bíró lények, mint Isten és angyalai, valamint Sátán és a démonjai, akik csodákon keresztül képesek ilyen dolgokat véghezvinni. A legtöbb Bibliatudós azonban úgy tartja, hogy az Éden kertben nem maga a kígyó beszélt, hanem sokkal inkább Sátán szólt a kígyón keresztül. Így a Genezis 3. fejezete nem azt sugallja, hogy akkoriban a kígyók még olyan intelligensek voltak, hogy képesek voltak az értelmes összefüggő beszédre.

A kérdés azonban továbbra is marad, vagyis hogy Ádám és Éva miért nem találták furcsának, hogy egy állat szólította meg őket. Elég valószínűtlen, hogy Ádám és Éva hozzánk hasonlóan tekintett az állatokra. A mi világidőnkben és korunkban tapasztalatainkból is tudjuk, hogy az állatok nem képesek az emberhez hasonló beszédre. Ádámnak és Évának azonban nem volt olyan gyermekkoruk mint nekünk, és nem volt emberi szülőjük sem, aki ilyenformán befolyásolta volna nézeteiket. Ha figyelembe vesszük azt, hogy Ádám és Éva csak egy pár napja éltek, akkor szemszögükből egyáltalán nem tűnik ésszerűtlennek az, hogy ha nem is mindegyik-, de egyes állat képes a beszédre. Persze az is lehet, hogy nem ez volt az első beszélő állat, amivel Ádám és Éva találkozott. Lehet, hogy Sátán vagy akár maga Isten is használt állatokat arra, hogy rajtuk keresztül kommunikáljon Ádámmal és Évával. Ezt illetően csak nagyon kevés támpontunk van a Szentírásban, így a fentiek nagyrészt találgatások és spekulációk tárgya.

Végső soron mondhatjuk, hogy Éva szempontjából nem volt ésszerűtelen egy kígyó megnyilvánulására válaszolni. A kígyó számára érthető nyelven kellett szóljon és egy számára is értelemmel bíró kérdést kellett föltegyen. Az is valószínű, hogy Ádám a közelben volt, és Ő is meggyőződhetett róla, hogy az eset nem puszta képzelgés. Nem annak a ténye kellett volna felkeltse érdeklődésüket, hogy a kígyó érthetően beszél hozzájuk. Hanem sokkal inkább az kellett volna riasztólag hasson, hogy a kígyó kétségbe vonja Isten Szavát (Genezis 3:1), hogy nem csak ellentmond Istennek (Genezis 3:4), de még a szándékait is megkérdőjelezi (Genezis 3:5). Mindezek a jelek elegek kellettek volna legyenek ahhoz, hogy ne folytassák tovább ezt a beszélgetést.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért nem furcsállotta Ádám és Éva, hogy egy kígyó beszél hozzájuk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries