settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia mit mond arról, hogy helyes-e felkérni egy béranyát, illetve arról, hogy helyes-e béranyának szegődni?

Válasz


Egy béranya arra való felkérése, hogy gyermeket szüljön egy gyermektelen párnak, olyan régi jelenség, hogy már Ábrahám és Sára is érintett volt benne, amint arról a Mózes első könyvének 16. fejezetében található igerészek is bizonyságot tesznek. Sára nem tudott gyermeket szülni, ezért odaadta Hágár nevű szolgáját Ábrahámnak, hogy így gyermekei születhessenek neki férjétől. Ez akkoriban bevett gyakorlatnak számított, hiszen egy gyermektelen nőt még a közvetlen szociális közege is szájára vett. A Biblia ezen valós története áll a legközelebb ahhoz, amit ma “hagyományos béranyaságnak” neveznek, vagyis mikor a béranyát egy férfi spermájával termékenyítik meg – legtöbb esetben egy olyan férfiéval, akinek a felesége képtelen petesejtet termelni. Ez manapság legtöbbször már mesterséges megtermékenyítés útján megy végbe. Az ún. “gesztációs béranyaság” szintén gyakorlatban van, amely egy olyan, már megfogant embrió beültetését jelenti, amely a teherbe esni kívánó pár spermáját és petesejtjét tartalmazza. Ebben az esetben a béranya csupán a magzat kihordójának a szerepét tölti be, Hágár esetében azonban ez nem így volt.

Hágár történetéből megtudhatjuk, hogy egy béranya felkéréséből sok kavarodás, fájdalom és szomorúság származhat. A Hágár esetében felmerült egyik probléma az volt, hogy szülés után nem akarta átengedni gyermekét Sárának. Ez még ma is előfordul, hiszen a gyermeket megszülő nők sokszor felismerik, hogy gyermekük odaadása (az anyagi ellenszolgáltatás ellenére is) mérhetetlen fájdalommal jár, hiszen a várandós anya és az általa kihordott gyermek között már a születés előtt is mély kötődés alakul ki.

A Biblia nem tiltja a béranyaságot, annak a kérdését azonban mégis felveti, hogy az vajon etikus-e. A házasság két ember kapcsolatának lett megalkotva, a gyermekek pedig kettejük egyesüléséből kell szülessenek (1.Mózes 1:28; 2:24). Egy harmadik fél bevonása azt jelenti, hogy a gyermeknek egy harmadik szülője is lesz. Ilyenkor például olyan nehéz kérdések is felmerülhet, mint hogy a gyermek megismerheti-e majd a béranyját? Lesz látogatásra lehetősége? A béranyához való viszonyulását illetően mit várnak majd el a gyermektől, és felüti-e a fejét féltékenység? Mindezen kérdéseket imádságban kell körbejárni, mielőtt egy keresztény pár béranya szolgálatait venné igénybe. Azok a párok, akik családtagot kérnek fel béranyának, gyakran már a problémák felmerülése előtt megelőzhetik azokat, amennyiben a béranya erősen kötődik a párhoz, és a gyermekük-, valamint az ő jólétük is a szívén viseli.

A Biblia azt tanítja, hogy a gyermek ajándék, nem pedig olyan jog, amit kikövetelhetnénk magunknak (Zsoltárok 127:3). Ahogyan Isten egyes embereket gazdagsággal és sikerrel-, úgy másokat gyermekekkel áld meg. Ugyanakkor vannak olyanok is, akiknek nem születnek gyermekeik. Egy béranyát Isten iránti arrogáns dactól vezérelve felkérni bűn volna, ugyanakkor hosszabb megfontolás, valamint Isten akaratának és vezetésének keresése után ez a megoldás igenis élhető alternatíva lehet a gyermektelen párok számára. Mindenben, amit teszünk, meg kell vizsgáljuk szívünket, és a Szent Lélek vezetéséért kell folyamodnunk, hogy eljuthassunk az igazságra. “Azért akár esztek, akár isztok, akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőségére míveljetek” (1.Korinthusbeliekhez 10:31).

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia mit mond arról, hogy helyes-e felkérni egy béranyát, illetve arról, hogy helyes-e béranyának szegődni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries