settings icon
share icon
Kérdés

Baj az, ha az ember belezúg valakibe?

Válasz


Egyszer csak ott terem előtted! Még ha egy emberekkel teli szobában is vagy, az egyetlen, akit látsz, ez a személy, mint aki csak az álmaidból lépett volna ki. Egyszerre hevesen kezd verni a szíved, a tenyered izzad, a szád kiszárad, és úgy vágysz a vele való találkozásra, hogy egyidejűleg rettegsz is attól. Belezúgtál valakibe. De mégis mit mondhatunk, helytelenek ezek az érzések? Helyes belezúgni valakibe?

Bár a fellángolás vagy a rajongás igen intenzív lehet, de általában szerencsére nem tart sokáig. Az ilyen

fellángolások már az óvodáskorban elkezdenek meg-megmutatkozni, de elszórtan felnőttkorban is előfordulnak. A legtöbb ember megél ilyet, mégsem tudja senki teljesen megmagyarázni, hogy miért pont arra a bizonyos személyre ragadja meg figyelmünk, miközben a többit figyelmen kívül hagyjuk. A feromonok, a fizikai vonzerő, az, hogy valakinek milyen illata van, milyen a mosolya és nevetése, mind szerepet játszhatnak egy ilyen fellángolás kialakulásában. A fellángolást kísérő érzések valósággal letaglózhatják az embert.

A fellángolást azonban meg kell különböztetni a valós szerelemtől. Bár egy fellángolás ugyanúgy indulhat, mint a szerelem, a szerelem viszont a fizikai és érzelmi vonzalmon túllépve eljut a szeretett fél áldozatos szolgálatáig. Isten nem valami hirtelen fellángolástól vezérelve küldte el Fiát meghalni értünk, hanem igaz szeretetből (János 3:16; 10:11; 1János 4:9). A fellángolás csupán egy érzelmi reakció mindarra, amit vonzónak találunk egy másik emberben, míg a szeretet állhatatos elkötelezettséget jelent az illető jóléte iránt (1.Korinthusbeliekhez 13:4-8).

Olyan emberek iránt is kialakulhat bennünk fellángolás, akiket valójában nem is ismerünk, így például hírességek, közszereplők vagy tanárok iránt. Az internet új színteret biztosít az ilyen fellángolásoknak, hiszen a kiberkapcsolatok akkor is könnyen lángra lobbanhatnak, ha az emberekkel való kapcsolatunk csupán egy képernyőn keresztül megy végbe. A tinédzserek különösen hajlamosak arra, hogy szerelembe essenek. A hormonok hullámzanak, a test pedig az érettség különböző stádiumain megy át. A szerelem és a szenvedélyes fellángolás közötti különbséggel látszólag azonban nem mindig vagyunk tisztában - különösen fiatalon. Hajlamosak vagyunk tehát egyenesen fejest ugrani olyan románcokba vagy szexuális kapcsolatokba, amelyek akár életre szóló sebeket hagyhatnak maguk után.

A fellángolás önmagában nem baj, amíg nem hagyjuk, hogy az bűnös döntésekre sarkalljon minket. A fellángolás az emberi lét elkerülhetetlen része, ezért fontos annak felismerjük annak, ami valójában, és nem szabad döntéseinket a fellángolásban fogant érzésekre alapoznunk. Óvakodnunk kell attól, hogy az ártatlan fellángolások szexuális fantáziákká cseperedjenek fel. Jézus azt mondta: “Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kivánságnak okáért, immár paráználkodott azzal az ő szívében” (Máté 5:28). Amikor arról

fantáziálunk, hogy olyasvalamit cselekszünk, amit Isten bűnnek nevez, akkor a szívünkben már el is követtük a bűnt (Kolossébeliekhez 3:5; 1.Korinthusbeliekhez 6:18; Rómabeliekhez 1:26-27). Fontos tehát, hogy igyekezzünk kordában tartani az ilyen fellángolásokat: “Mint a megromlott és kerítés nélkül való város, olyan a férfi, a kinek nincsen birodalma az ő lelkén!” (Példabeszédek 25:28).

A Biblia elénkbe adja egy olyan ember példáját, akit annyira a különböző fellángolásai irányítottak, hogy az végül az életébe került (Bírák 14:1-2). Isten Sámsont szolgálatra választotta el (Bírák 13:2-5). Mivel azonban hagyta, hogy cselekedeteit a különféle fellángolásai határozzák meg, sok dolgot képtelen volt elvégezni, amit Isten rajta keresztül akart véghezvinni. Ha tehát jól megvizsgáljuk, hogy mit csinált rosszul, mi már elkerülhetjük ugyanazokat a buktatókat. Először is, Sámsonnak szokása volt együtt szórakozni a pogányokkal, és olyan helyeken flörtölt, ahol

nem lett volna szabad. A második hibája az volt, hogy nem ismerte fel saját gyengeségeit. Vonzódott a csábító, istentelen nőkhöz, és ahelyett, hogy őrizkedett volna tőlük (Rómabeliekhez 13:14), inkább engedett ennek a gyengeségének. Harmadszor, nem tanult a hibáiból (Bírák 16:1-4). A kéjvágy szította fellángolásait újra és újra összetévesztette az Istent tisztelő szerelemmel, és ezért végül mindenét oda kellett adnia (Bírák 16:21, 29-30). Sok fájdalomtól kímélhetjük meg magunkat, ha elkerüljük Sámson hibáit.

Keresztényként mindent Isten dicsőségére kell tennünk (1.Korinthusbeliekhez 10:31). Még a szerelemhez való hozzáállásunk is Isten dicsőségére kell váljon. Első lépésként kezdjük azzal, hogy őszintén beszélünk az Úrral az érzéseinkről, ahogy azt a zsoltáros is tette (Zsoltárok 6:6; 38:9). Kérjük Őt, hogy segítsen tisztán tartani gondolatainkat, hogy így cselekedeteink is neki tetszőek lehessenek (Zsoltárok 19:14). Azért a személyért is imádkozhatunk, akihez annyira vonzódunk. Kérjük imában, hogy a körülrajongott illető is keresse az Urat, valamint hogy Isten beteljesítse rajta az ő életére néző szándékát. Ha a fellángolásban a potenciális házastársunkat látjuk körvonalazódni, bátran kérhetjük az Urat, hogy adjon lehetőséget arra, hogy jobban megismerjük őt. Fohászainkat természetesen mindig Jézus szavainak szellemében kell felajánlanunk: “Mondván: Atyám, ha akarod, távoztasd el tőlem e pohárt; mindazáltal ne az én akaratom, hanem a tiéd legyen!” (Lukács 22:42).

Isten életünk minden területén részt szeretne venni, még a szerelmeinkben is. Akarata az, hogy éberen őrködjünk szívünk felett, hogy egy-egy fellángolás nehogy bálvánnyá váljon (Példabeszédek 4:23). Ha azon kapjuk magunkat, hogy éjjel-nappal egy személyre gondolunk, akkor már lehet, hogy átléptük a normális fellángolás és az egészségtelen megszállottság közötti határt. Az Istennel való bensőséges közösség keresése segíthet abban, hogy a fellángolást helyes fényben lássuk. Bármilyen csodálatosnak tűnik is egy szerelem, egyetlen ember sem tudja úgy betölteni a szívünkben lévő űrt, mint Isten. A szerelem által kiváltott fellángolás arra emlékeztet, hogy hatalmas kapacitás van a szívünkben a szeretetre, örömre, izgalomra és reményre. Mindezek egy napon teljesen betöltetnek majd, amikor már örökké az Úr jelenlétében leszünk (Zsoltárok 16:11; 23:6; Jelenések 21:2).

EnglishVissza a magyar oldalra

Baj az, ha az ember belezúg valakibe?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries