settings icon
share icon
Kérdés

A bántalmazás elég ok a válásra?

Válasz


A Biblia nem beszél arról, hogy a családon belüli bántalmazás ok lehet-e a válásra, habár nyilvánvaló, hogy Isten milyennek szeretné látni a házasságot (Efezus 5:22-33), a bántalmazás pedig szembemegy mindennel, ami isteni. A házastárs elleni testi fenyítés erkölcstelen, és senkinek sem szabadna tolerálnia. Senkinek sem kellene veszélyes körülmények közt maradnia, akár családtagról, akár barátról, munkaadóról, ellátóról vagy idegenről legyen is szó a bántalmazó személyét illetően. A testi bántalmazás emellett törvényellenes is, és ha bántalmazásra sor kerül, elsőként a hatóságokhoz kell fordulni.

A bántalmazott házastársnak azonnal biztonságos helyet kell találnia. Ha gyerekek is vannak, őket is meg kell védeni, és el kell távolítani ebből a helyzetből. Semmi bibliátlan nincs abban, ha külön válunk a bántalmazótól, sőt, erkölcsileg az a helyes, ha megóvjuk magunkat és gyermekeinket.

A Biblia soha nem utasít arra, hogy váljunk el, még bántalmazás esetén sem. A Biblia két elfogadható okot nevez meg a válásra: ha egy hitetlen házastárs elhagyja a hívő felet (1Korinthus 7:15), és ha házasságtörésre kerül sor (Máté 5:32). Mivel a Biblia nem sorolja a válás okai közé a bántalmazást, óvatosságból inkább csak a különválást javasoljuk.

Isten engedélyezi a válást, ha a másik fél elhagyja vagy házasságtörést követ el, de még ilyenkor sem kell automatikusan elindítani a válási folyamatot – a válás csak egy utolsó eshetőség. Hűtlenség esetén jobb, ha a hívő fél inkább megbékél, mint ha elválik. Jobb ugyanazt a megbocsátást és szeretet tanúsítani, mint amelyet Isten tanúsít önként irántunk (Kolossé 3:13). Megbékélni a bántalmazóval azonban merőben más a helyzet. A megbékélés teljes mértékben azon múlik, hogy a bántalmazó mennyire lesz megbízható, és ez évekbe telhet, ha egyáltalán sor kerül erre. A bántalmazótól való különválás valószínűleg hosszú ideig fog tartani.

Mihelyt sor került a különválásra, a bántalmazó felelőssége, hogy segítséghez forduljon. Először és mindenek felett Istenhez kell fordulnia. „Mert aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik" (Máté 7:8). Istennek van ereje meggyógyítani az egyéneket és a kapcsolatokat. Ő kell legyen az életünk Ura, a vagyonunk gondnoka és a háznépünk feje. Pszichikai segítségre és jogi korlátozásokra (korlátozó végzés) is szükség lehet az elkövető esetében, és ezek a lépések hozzásegíthetnek a változás eléréséhez.

Ha a bántalmazó változást tud tanúsítani, és ezt mások is meg tudják erősíteni, fokozott elővigyázatossággal a kapcsolatot újra lehet kezdeni. Mind a férjnek, mind a feleségnek el kell köteleznie magát Isten terve mellett, és a kapcsolatukat Istenre és Krisztusra kell építeniük. „Tarts engem távol a hazugok útjától, és ajándékozz meg kegyelmesen törvényeddel! Az igaz utat választottam, döntéseidet magam előtt tartom" (Zsoltárok 119:29-30). Ennek az Isten iránti elkötelezettségnek intenzív tanácsadással kell párosulnia, amelyet egy megbízható lelkipásztor vagy okleveles hívő tanácsadó végez. A tanácsadást először egyénileg majd közösen kell igénybe venni, végül pedig az egész családnak részt kell vennie benne, hiszen a gyógyulás elősegítésében mindenkire szükség van. Ha egy bántalmazó valóban megtér és alázatosan átadja magát az Úrnak, a változás lehetséges (2Korinthus 3:18).

Számos vészjelző létezik, amelyekre oda kell figyelnünk, mielőtt belevágunk a tartós kapcsolatba. Sajnos, ezek a jelzések nem nyilvánulnak meg a házasságkötés előtt, mivel sok bántalmazó nagyon ügyesen leplezi a valódi természetét. Ám az árulkodó jelek közé tartozik az irracionális mértékű féltékenység, a hatalom iránti vágy, a lobbanékonyság, az állatok iránti kegyetlenség, ha a másik felet próbálja izolálni a családtagjaitól vagy barátaitól, drogokkal vagy alkohollal való visszaélés, valamint a határok, személyes tér, magánélet és erkölcsi értékek figyelmen kívül hagyása. Ha ezek közül bármelyiknek jelét látod abban a személyben, akivel kapcsolatot szeretnél kialakítani, keress meg valakit tanácsért, aki jártas a bántalmazás témájában.

Ha jelenleg is bántalmaznak akár házastársként, szülőként, gyermekként, tanárként, rokonként vagy bármilyen más formában, tudd, hogy Isten NEM szeretné, hogy ebben a helyzetben maradj. Istennek nem az az akarata, hogy elfogadd a testi, szexuális vagy pszichológiai bántalmazást. Hagyd ott ezt a helyzetet, keress valakit, aki biztonságot tud nyújtani, és azonnal értesítsd a rendőrséget. Mindezek közepette pedig imádkozz Isten vezetéséért és oltalmáért.

EnglishVissza a magyar oldalra

A bántalmazás elég ok a válásra?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries