settings icon
share icon
Kérdés

Mi történt Bábel tornyánál?

Válasz


A bábeli torony leírását Mózes első könyvének (Genezis) 11:1-9 részében találhatjuk. A vízözön elvonultával Isten azt parancsolja az embereknek, hogy szaporodjanak és sokasodjanak, és töltsék be a földet (Genezis 9:1). Az emberiség azonban nem sokkal későbbennek pont az ellenkezőjét kezdte el tenni „És mondának: Jertek, építsünk magunknak várost és tornyot, melynek teteje az eget érje, és szerezzünk magunknak nevet, hogy el ne széledjünk az egész földnek színén" (Genezis 11:4). Az emberiség úgy döntött, hogy csak egy nagy várost fognak építeni, hogy mindnyájan oda gyűlhessenek. Az erejük jelképeként és hogy nevet szerezzenek maguknak emeltek egy gigantikus tornyot. Ez a torony Bábel tornyaként vonult be az emberi emlékezetbe.

Válaszul erre Isten összezavarta az emberek nyelvét, hogy ne érthessék többé egymás beszédét (Genezis 11:7). Ennek eredményeként az emberek azon embertársaik közösségét keresték, akik ugyanazt a nyelvet beszélték mint maguk, és később velük is indultak neki, hogy a Föld más tájain terjedjenek el (Genezis 11:8-9). Isten azért zavarta össze az emberek nyelvét Bábel tornyánál, mert ezzel még egyszer hangot kellett adnia az előbb meg nem hallott parancsának, mely szerint az embernek be kell töltenie az egész Földet.

Egyes Bibliatanítók úgy gondolják, hogy Isten a Bábel tornyánál hozta létre a különböző etnicitású embereket is. Bár elképzelhető, hogy ez így történt, de a Bibliában ezt sehol sem találjuk. Sokkal valószínűbbnek tűnik azonban az a feltevés, mely szerint a különböző emberi rasszok már az eseményt megelőzően is léteztek, és hogy Isten egy bizonyos fokig a különböző rasszok mentén húzta meg a nyelvi törésvonalakat. Ami azonban biztos, hogy az emberek ezt az eseményt követően a különböző nyelveik szerint telepedtek le a Föld egy-egy területén.

A Genezis 10:5; 10:20 és 10:31-es igeversei úgy írják le Noé utódainak elterjedését a föld színén, hogy az a „családjok, nyelvök, földjök és nemzetségök szerint" ment végbe. Ez azonban hogyan lehetséges, ha Isten csak a Genezis 11. fejezetében zavarja össze a nyelveket? A Genezis 10. fejezete Noé három fiának, Sémnek, Hámnak, és Jáfetnek leszármazottjait sorolja sok generációra előre. Ha figyelembe vesszük, hogy az emberek ekkor még több száz évig (fiatalos testben) éltek (lásd Genezis 11:10-25), akkor a Genezis 10. fejezetében található leszármazási táblázat jó pár száz évet ölel föl. A Genezis könyvének 11. fejezetének első kilenc igerverse inkább abba az eseménybe enged részletesebb visszatekintést, mikor Isten összezavarta a nyelveket. A Genezis tizedik fejezet már különböző nyelveket említ. A Genezis 11. fejezetéből pedig megtudhatjuk, hogy ezek a nyelvek miképpen alakultak ki.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi történt Bábel tornyánál?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries