settings icon
share icon
Kérdés

Az igazság relatív?

Válasz


Amikor valaki azt állítja, hogy az igazság relatív, általában arra gondol, hogy nem létezik abszolút igazság, Bizonyos dolgok igaznak tűnhetnek neked és nem igaznak nekem. Ha te elhiszed, számodra igaz. Ha én nem hiszem el, akkor számomra nem igaz. Amikor az ember ilyeneket mond, hogy „Rendben van, hogy számodra létezik Isten, de számomra nem létezik", akkor annak a népszerű elgondolásnak adnak hangot, miszerint az igazság relatív.

Ez az egész „relatív igazságos" dolog látszólag toleráns és nyitott gondolkodásra vall. Ha azonban közelebbről megvizsgáljuk, egyáltalán nem nyitott gondolkodást tükröz. Azzal, hogy „Isten számodra létezik, de számomra nem", lényegében azt mondjuk, hogy a másik személy felfogása Istenről téves. Ítéletet mond. De igazából senki sem gondolja, hogy minden igazság relatív. Egyetlen épelméjű ember sem mond ilyent: „A gravitáció nálad működik, de nálam nem", majd ugrik le egy magas épület tetejéről gondolván, hogy semmi baja sem lesz.

Ez az állítás, hogy „az igazság relatív", önmagát cáfolja meg. Az igazság relatív – ez egy állítólagos igazságot fogalmaz meg. De ha minden igazság relatív, akkor ez az állítás is relatív, ami azt jelenti, hogy nem minden esetben igaz.

Persze, vannak relatív állítások. „A Ford Mustang a legvagányabb autó, amit valaha gyártottak" – ez például egy relatív állítás. Lehet, hogy egy kocsirajongó ezt igaznak hiszi, de nincs egy abszolút mérce, amivel a „vagányságot" lehetne mérni. Ez pusztán valakinek a meggyőződése vagy véleménye. Ha azonban azt mondom, hogy „Ott parkol egy piros Ford Mustang a feljárón, és az én tulajdonomat képezi", ez nem egy relatív igazság. Vagy igaz, vagy nem, amit az objektív valóság határoz meg. Ha a Mustang a feljárón kék (nem piros), az állítás hamis. Ha a piros Mustang a feljárón valaki másé, akkor az állítás szintén hamis, mert nem felel meg a valóságnak.

Általánosságban véve a vélemények relatívak. Az Istennel vagy vallással kapcsolatos kérdéseket sokan a vélemény kategóriájába sorolják. „Te szereted Jézust, oké, ha neked beválik." A keresztyének viszont azt mondják (és a Biblia azt tanítja), hogy az igazság nem relatív, függetlenül a témától. Ahogy van egy objektív fizikai valóság, ugyanúgy van egy objektív lelki valóság is. Isten nem változik (Malakiás 3:6), és Jézus a tanításait egy szolid, mozdíthatatlan sziklához hasonlította (Máté 7:24). Jézus az üdvösség egyetlen útja, és ez abszolút igaz minden személy számára minden időkben (János 14:6). Ahogy az embernek szüksége van légzésre ahhoz, hogy élni tudjon, ugyanúgy szüksége van újjászületésre a Krisztusba vetett hit által, hogy megtapasztalhassa a lelki életet (János 3:3).

EnglishVissza a magyar oldalra

Az igazság relatív?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries