settings icon
share icon
Kérdés

Mi az ember célja a Biblia szerint?

Válasz


A Biblia napnál világosabbá teszi, hogy Isten teremtette az embert, mégpedig a maga dicsőségére (Ézsaiás 43:7). Ezért az ember végső célja a Biblia szerint pusztán az, hogy Istennek szerezzen dicsőséget.

A nehezebb kérdés talán az, hogy miből áll ez a dicsőítés. A Zsoltárok 100:2-3 arra szólít fel, hogy örömmel imádjuk Istent, és „[tudjuk] meg, hogy az ÚR az Isten! Ő alkotott minket, az övéi vagyunk: az ő népe és legelőjének nyája." Isten dicsőítése részben azt jelenti, hogy megismerjük Őt (mint Teremtőnket, kezdésképp), és ilyenként dicsérjük és imádjuk.

Egy másik módja a dicsőítésnek, hogy életünket Istennel közösségben éljük, és hűségesen szolgáljuk Őt (1Sámuel 12:24, János 17:4). Mivel Isten a maga képére teremtette az embert (1Mózes 1:26-27), az ember nem töltheti be a küldetését Istentől távol. Salamon király próbált a maga tetszésére élni, de élete végén mégis azt írta, hogy az élet egyetlen értelme az Isten iránti engedelmesség és tisztelet.

Bukott állapotunkban a bűn elválaszt minket Istentől, és lehetetlenné teszi, hogy magunktól dicsőítsük Istent. De Jézus Krisztus áldozata révén helyreállt a kapcsolatunk Istennel: bűnünk bocsánatot nyert, és többé nem képez akadályt Isten és köztünk (Róma 3:23-24).

Érdekes módon azért tudjuk dicsőíteni Istent, mert először Ő adott nekünk dicsőséget. Dávid azt írja a Zsoltárok 8:4-6-ban: „micsoda a halandó — mondom -, hogy törődsz vele, és az emberfia, hogy gondod van rá? Kevéssel tetted őt kisebbé Istennél, dicsőséggel és méltósággal koronáztad meg. Úrrá tetted kezed alkotásain, mindent a lába alá vetettél". (Ezt a Zsidók 2:6-8 is megismétli.) Ez a vers még egy célt felfed, amelyet Isten az embernek adott: a föld feletti uralmat (1Mózes 1:28-29). Viszont ezt is csak akkor lehet helyesen gyakorolni, ha jó kapcsolatunk van Istennel.

Minél jobban megismerjük és megszeretjük Teremtőnket (Máté 22:37-38), annál jobban megértjük, hogy kik vagyunk és mi a célunk. Isten abból a célból teremtett meg minket, hogy dicsőséget szerezzünk neki. Minden ember számára egyedi terve és célja van (Zsoltárok 139:13-16), de azt tudhatjuk, hogy bármi is legyen az a terv, végső soron dicsőséget szerez neki (Példabeszédek 3:6, 1Korinthus 10:31).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az ember célja a Biblia szerint?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries