settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent az élet szentségében hinni?

Válasz


Az élet szentsége kifejezés azt a nézetet jeleníti meg, hogy – mivel az ember Isten képmását hordozza (1Mózes 1:26-27) –, az emberi élet önmagában szent, és ezért mindenkor tisztelni és óvni kell. Noha Isten megengedte az embernek, hogy más életformákat megöljön és megegyen (1Mózes 9:3), más emberek meggyilkolása kifejezetten tilos, és halállal büntetendő (1Mózes 9:6).

Isten az embert a maga képmására teremtette, de a bűn megrontotta ezt a képmást. A bukott emberben önmagában semmi szent nincs. Az emberi élet szentsége nem abból fakad, hogy olyan csodálatos és jó lények lennénk. Az egyetlen oka annak, hogy az emberi élet szentnek minősül az, hogy Isten a maga képére teremtett minket, és elkülönített a többi életformától. Habár ezt a képet a bűn valóban tönkretette, Isten képe még mindig jelen van az emberben. Olyanok vagyunk, mint Isten, és ez a hasonlóság azt jelenti, hogy az emberi életre mindig tisztelettel és méltósággal kell tekinteni.

Az élet szentsége azt jelenti, hogy az ember szentebb, mint a teremtés többi része. Az emberi élet nem abban az értelemben szent, mint Isten. Csak Isten szent önmagában. Az emberi élet csak abban az értelemben szent, hogy Isten minden más teremtményétől elkülönítette. Sokan az abortusz és eutanázia kapcsán is az élet szentségére hivatkoznak, és noha minden bizonnyal helyes ez a megközelítés, az élet szentsége ennél sokkal több. Az élet szentsége arra kellene ösztönözzön minket, hogy a gonoszság és igazságtalanság minden, az emberi életet veszélyeztető formája ellen küzdjünk. Az erőszak, bántalmazás, elnyomás, emberkereskedelem és sok más gonoszság az élet szentsége ellen vét.

Az élet szentségén túl egy még nagyobb érv is létezik ezen dolgok ellen, mégpedig a két legnagyobb parancsolat. A Máté 22:37-39-ben Jézus ezt mondja: „Szeresd azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből! Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat." Ezekben a parancsolatokban azt látjuk, hogy a tetteinket az Isten és mások iránti szeretetünk kell motiválja. Ha szeretjük Istent, úgy tekintünk az életünkre, mint ami Isten tervét képezi, hogy az Ő akaratát tegyük mindaddig, amíg a tervét leginkább halálunkkal nem tudjuk szolgálni. Ekkor szeretni és törődni fogunk a népével (Galata 6: 10, Kolossé 3:12-15). Gondoskodni fogunk az idősek és betegek szükségleteiről. Megvédünk másokat a bajtól – akár abortusz, eutanázia, emberkereskedelem, akár más bántalmazási formákról legyen szó. Noha az alapot az élet szentsége képezi, a motivációt a szeretet adja.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent az élet szentségében hinni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries