settings icon
share icon
Kérdés

Mi az ateizmus?

Válasz


Az ateizmus szerint Isten nem létezik. Az ateizmus nem valami újdonság. A Zsoltárok 14:1, amit Dávid i.e. 1000 körül írt, már említést tesz róla: „azt gondolja magában a bolond, hogy nincs Isten!” A friss statisztikák szerint az emberek növekvő hányada mondja magát ateistának, világviszonylatban körülbelül 10 százalékuk. Vajon miért lesznek egyre többen ateisták? Vajon az ateizmus valóban olyan logikus álláspont, mint amilyennek az ateisták beállítják?

Miért létezik egyáltalán ateizmus? Miért nem mutatja meg magát Isten az embereknek, hogy így bizonyítsa létezését? Ha megtenné — érvelnek sokan —, mindenki hinne benne. Ezzel az a probléma, hogy Isten nem akarja meggyőzni az embereket létezése felől. Isten azt akarja, hogy hit által higgyenek benne (2 Péter 3:9), és hit által fogadják el tőle az üdvösség ajándékát (János 3:16). Isten az Ószövetségben egyértelműen bemutatta létezését (1 Mózes 6–9; 2 Mózes 14:21–22; 1 Királyok 18:19–31). Elhitték az emberek, hogy Ő létezik? Igen. És elfordultak gonosz útjukról, és engedelmeskedtek neki? Nem. Ha valaki nem hajlandó hit által elfogadni Isten létezését, akkor arra végképp nem hajlandó, hogy hit által elfogadja Jézus Krisztust megváltójának (Efézus 2:8–9). Isten azt szeretné, ha az emberek keresztyének lennének, nem csupán teisták (akik Isten létezésében hisznek).

A Biblia azt mondja, hogy hit által kell elfogadnunk, hogy Isten létezik. A Zsidók 11:6 szerint „hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van; és megjutalmazza azokat, akik őt keresik.” A Biblia szerint boldogok vagyunk, ha hit által bízunk Istenben: „Jézus így szólt hozzá: ’Mivel látsz engem, hiszel: boldogok, akik nem látnak és hisznek.’” (János 20:29).

Isten létezésének elfogadásához hitre van szükség, de ez még nem jelenti azt, hogy a hit logikátlan. Számos jó érv szól Isten létezése mellett. A Biblia állítása szerint Isten létezése egyértelműen meglátható a világegyetemben (Zsoltárok 19:1–4), a természetben (Róma 1:18–22) és saját a szívünkben (Prédikátor 3:11). Isten létezése mindezek mellett sem bizonyítható; hit által kell azt elfogadnunk.

Ugyanakkor éppen ugyanannyi hitre van szükség az ateizmus elfogadásához is. Ha valaki kijelenti, hogy „Isten nem létezik”, akkor ezzel azt állítja, hogy ő mindenről mindent tud, ami megismerhető, mindenütt járt már a világegyetemben, és mindennek szemtanúja volt, ami meglátható. Természetesen egyetlen ateista sem mond ilyet. De valójában ezt állítják, amikor kerek-perec kijelentik, hogy Isten márpedig nem létezik. Az ateisták nem tudják bizonyítani, hogy Isten nem él mondjuk a nap belsejében, vagy a Jupiter felhői mögött vagy valami távoli csillagködben. Mivel ezeket a helyeket nem tudjuk megfigyelni, nem bizonyíthatjuk, hogy Isten nem létezik. Éppen ugyanannyi hit kell ahhoz, hogy valaki ateista legyen, mint hogy teista.

Az ateizmus nem bizonyítható, és Isten létezését hit által kell elfogadnunk. Persze a keresztyének erős meggyőződéssel hiszik, hogy Isten létezik, és belátják, hogy mindez hit kérdése. Ugyanakkor viszont elutasítjuk azt az álláspontot, hogy az Istenbe vetett hit ésszerűtlen. Hisszük, hogy Isten létezése egyértelműen látható és érzékelhető, és filozófiailag és tudományosan szükségszerűnek bizonyult. „Az egek hirdetik Isten dicsőségét, kezének munkájáról beszél a menny. Nappal a nappalnak adja át e szót, éjjel az éjjelnek adja tudtul. Nincs szó és nincs beszéd, hangjuk sem hallatszik, mégis eljut hangjuk az egész földre, szavuk a világ végéig” (Zsoltárok 19: 1–4).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az ateizmus?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries