settings icon
share icon
Kérdés

Ki volt Asera?

Válasz


Asera vagy Astóret egy fő istennő neve volt, akit az ókori Szíriában, Föníciában és Kánaánban imádtak. A föníciaiak Astarténak hívták, az asszírok Istárként tisztelték, míg a filiszteusok Aserának emeltek templomot (1Sámuel 31:10). Mivel Izrael nem fejezte be Kánaán földjének meghódítását, megjelent az Asera-kultusz, és ahogy Józsué meghalt, rögtön elkezdett terjedni (Bírák 2:13).

Aserát egy földbe ültetett, ágak nélküli fatörzs jelképezte. A törzset általában az istennő jelképes kiábrázolásaként faragták ki. Mivel az Asera-kultusz faragott fákhoz kapcsolódott, ezeket a helyeket ligeteknek nevezték, és a héber asera (többes számban: aserim) vagy az istennőre, vagy egy fás ligetre, berekre utalt. Manassé király egyik gonosz tette épp az volt, hogy azt az Asera-szobrot, amelyet készíttetett, a templomban helyezte el (2Királyok 21:7, Károli). Egy másik fordításban az Asera-szobor „berekszoborként" jelenik meg (Káldi-Neovulgáta).

Asera, akit holdistennőként tartottak számon, gyakran Baál, a napisten hitveseként jelent meg (Bírák 3:7, 6:28, 1Sámuel 7:4, 12:10). Aserát a szerelem és háború isteneként is tisztelték, és néha Anáttal, egy másik kánaáni istennővel azonosították. Az Asera-kultusz érzékiségéről volt ismert, és templomi prostitúciót alkalmazott. Asera papjai és papnői jövendölést és jóslást is gyakoroltak.

Mózes által az Úr Isten megtiltotta az Asera-kultuszt. A törvény konkrétan kikötötte, hogy Jehova oltára közelében nem állhat berek (5Mózes 16:21, Károli). Isten világos utasításai ellenére, az Asera-kultusz állandó problémát jelentett Izraelben. Amikor Salamon bálványimádásba süllyedt, azon pogány istenségek egyike, amelyeket behozott az országba, Asera, „Szidón istene" volt (1Királyok 11:5, 33). Később Jezabel még elterjedtebbé tette az Asera-kultuszt, és 400 prófétát tartott el (1Királyok 18:19). Izrael időnként ébredésen ment keresztül, és Gedeon (Bírák 6:25-30), Asa király (1Királyok 15:13) és Jósiás király (2Királyok 23:1-7) jelentősebb Asera elleni hadjáratokat vezettek.

EnglishVissza a magyar oldalra

Ki volt Asera?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries