settings icon
share icon
Kérdés

Mi az ariánizmus?

Válasz


Az ariánizmus egy Kr. u. IV. századi tanítóról, Áriuszról kapta a nevét. Az egyik legkorábbi és vélhetően legfontosabb kérdés, amely az ősegyházban vita tárgyát képezte, Krisztus istensége volt. Vajon csakugyan testben megjelent Isten volt Jézus, vagy ő is egy a teremtmények közül? Isten volt-e Jézus vagy csak Istenhez hasonló? Áriusz azt állította, hogy Isten Jézust teremtette meg elsőként, és Jézus volt a teremtés koronája. Az ariánizmus tehát azt a nézetet jelenti, mely szerint Jézus isteni tulajdonságokkal felruházott teremtmény volt, de nem Isten maga.

Az ariánizmus félreértette azokat az utalásokat, hogy Jézus elfáradt (Jn 4,6), és nem ismerte visszajövetele napját (Mt 24,36). Noha valóban nehéz felfogni, hogyan fáradhat el Isten, és/vagy miként lehetséges az, hogy valamiről ne tudjon, a dilemmára nem az a megoldás, ha teremtménnyé alacsonyítjuk Jézust. Jézus teljes mértékben Isten volt, és teljes mértékben ember. Jézus csak a megtestesüléskor lett emberi lénnyé, ezért az emberi létből eredő korlátok nem befolyásolják sem isteni természetét, sem örökkévalóságát.

Az ariánizmus második nagy tévedése az „elsőszülött” kifejezés értelmezésével kapcsolatos (Róm 8:29; Kol 1:15-20). Az ariánusok szerint az „elsőszülött” kifejezés azt jelenti, hogy Jézus a teremtés kezdetén „született” vagy „teremtetett”, pedig szó sincs erről. Jézus maga is azt hirdette, hogy Ő önmagában létező és örökkévaló (Jn 8:58; 10:30). A János 1:1-2-ben úgy olvassuk, hogy Jézus „kezdetben az Istennél volt”. A bibliai időkben az elsőszülött fiak nagy tiszteletnek örvendtek a családban (1Móz 49:3; 2Móz 11:5; 34:19; 4Móz 3:40; Zsolt 89:27; Jer 31:9). Jézust is ebben az értelemben nevezhetjük Isten elsőszülöttjének. Jézus Isten családjának az a tagja, aki mindenki másnál feljebbvaló. Jézus a felkent, a „Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme” (Ézs 9:6).

Miután a zsinatokon csaknem egy évszázadon át vitatkoztak Jézus istenségének a kérdéséről, az ősegyház végül hivatalosan is kihirdette, hogy az ariánizmus tévtanítás, és azóta soha nem került be a kereszténység tanai közé. Ennek ellenére az ariánizmus nem halt ki, és különböző formákban máig fennmaradt a századok során. Napjainkban a Jehova tanúi és a mormonok helyezkednek az ariánusokhoz hasonló álláspontra Krisztus természetével kapcsolatban, de az ősegyházhoz hasonlóan nekünk is ki kell védenünk minden támadást, amely a mi Urunk és Megváltónk, Jézus Krisztus istensége ellen irányul.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az ariánizmus?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries