settings icon
share icon
Kérdés

Szó szerint aranyutcák lesznek a mennyben?

Válasz


Énekekben és költeményekben gyakran találkozunk a menny aranyutcáival, de a Bibliában ritkábban. Ami azt illeti, a Szentírásban egyetlen rész utal aranyutcákra, és ezek a szent városban, Jeruzsálemben vannak. „...a város utcája színarany, mint az átlátszó üveg" (Jelenések 21:1,21). Ez a vers azt mondja-e, hogy a mennyben szó szerint aranyból lesznek az utcák? És ha igen, mi a lényegük vagy jelentőségük a szó szerinti aranyutcáknak?

Az aranyként fordított görög szó a khruszion, amelynek jelentése lehet arany, aranyékszer vagy burkolat. Ezért helyénvaló az „arany" fordítás. Ami azt illeti, az értelmezés gyakran akkor ütközik nehézségbe, amikor az ember megpróbálja eldönteni, a Bibliának melyik részét vegye szó szerint, és melyiket átvitt értelemben. A Biblia tanulmányozásakor ökölszabályként alkalmazandó az, hogy vegyünk mindent szó szerint, hacsak nincs értelme annak, amit szó szerint értünk. A Jelenések ezen fejezetében János nem csak úgy dobálózik a szavakkal. Korábban a Jelenések 21-ben kap egy botot, amellyel megméri a várost (15.v.), és konkrétan leírja, hogy a menny fala jáspisból és a város maga aranyból van (18.v.). Azt is leírja, hogy a városfalak alapja sok konkrét drágakőből és ékkőből áll (19-20). Ezért, ha ezeket a konkrétumokat vesszük alapul, akkor az aranyutca is beleillik a képbe.

Ha a menny utcái aranyból vannak, mi a lényegük? Először is, vegyük szemre az arany állapotát. Amikor a földből az aranyat kibányásszák, nem éppen abban az ideális állapotban van, amelyben az ékszerész látni szeretné. Az aranyat meg kell olvasztani, hogy a szennyeződések eltűnjenek belőle, és csak a tiszta arany maradjon vissza. Az az arany, amelyet János látott a mennyben, olyan minőségű volt, hogy áttetszőnek tűnt, hogy Isten ragyogó dicsőségének tiszta fényét tükrözni tudja. Isten nemcsak az aranyat tudja megtisztítani. Jézus Krisztus vére által megtisztított mindenkit, aki a mennybe kerül. „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól" (1János 1:9). Nemcsak Isten szent városa lesz tiszta Isten terve szerint, hanem annak lakói is.

Néhány tudós szerint a menny aranyutcái nem szó szerint értendők. Ha azonban egyszerűen megvizsgáljuk a szöveget, amelyet Isten adott nekünk János kijelentése révén, úgy tűnik, nincs okunk a kételyre. Az örökkévalóságban azonban a figyelmünk aligha fog földi kincsekre összpontosulni. Noha az ember a földön aranyat és más kincseket hajszol, egy nap az arany nem lesz több egyszerű útburkolatnál a hívők számár a mennyben. Akármennyi drágakő és értékes anyag alkossa is a menny fizikai részét, semmi sem lesz értékesebb Istennél, aki szeret minket, és meghalt, hogy megmentsen.

EnglishVissza a magyar oldalra

Szó szerint aranyutcák lesznek a mennyben?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries