settings icon
share icon
Kérdés

Feljegyzi a Biblia az apostolok halálát? Hogyan haltak meg az apostolok?

Válasz


A Biblia egyedül Jakab apostol halálát jegyzi fel (Cselekedetek 12:2). Heródes király „karddal kivégeztette”, ami valószínűleg lefejezést jelenthetett. A többi apostol halálának körülményeit az egyházi hagyomány örökítette meg, így nem szabad túl sok hitelt adnunk nekik. Az apostolok halálával kapcsolatban a leginkább elfogadott egyházi hagyomány az, hogy Jézus próféciájának beteljesedéseként Pétert fejjel lefelé egy „x” alakú keresztre feszítették (János 21:18). Az alábbiakban a többi apostol halálával kapcsolatos legnépszerűbb „hagyományok” olvashatók.

Máté Etiópiában szenvedett mártírhalált egy kard ütötte seb miatt. János a mártírhalál szélén állt, amikor egy hatalmas üst forrásban lévő olajba dobták Rómában az egyik üldözési hullám alkalmával. Csodálatos módon megmenekült a haláltól. Ekkor Pátmosz börtönsziget bányájába száműzték. A prófétai Jelenések könyvét itt írta meg. Később kiszabadult, és a mai Törökország területére tért vissza. Idős korában, az apostolok közül egyedüliként békében halt meg.

Jakab, Jézus testvére (hivatalosan nem apostol) a jeruzsálemi gyülekezet vezetője volt. Ledobták a templom délkeleti ormáról (több mint harminc méter magasból), amikor nem akarta megtagadni a Krisztusba vetett hitét. Amikor kiderült, hogy túlélte az esést, ellenségei agyonverték egy bottal. Azt tartják, hogy ez ugyanaz az orom volt, mint ahová Sátán felvitte Jézust.

Nátánáel Ázsiában volt misszionárius. A mai Törökország területén tanúskodott, és Örményországban igehirdetése miatt halálra korbácsolták. Andrást egy x-alakú keresztre feszítették fel Görögországban. Miután nagyon megverte hét katona, a testét kötelekkel a kereszthez kötötték, hogy így nyújtsák meg kínszenvedését. Követői szerint András a következő szavakkal tisztelgett a keresztnek, miközben oda vezették: „Már régóta vágytam és számítottam erre a boldog órára. A keresztet megszentelte a rajta függő Krisztus teste.” Még két napig prédikált kínzóinak, mielőtt meghalt. Tamás apostolt egy indiai gyülekezetplántáló missziós útján szúrták le egy dárdával. Mátyást, az áruló Iskáriótes Júdás helyét elfoglaló apostolt halálra kövezték és lefejezték. Pál apostolt a gonosz Néró uralkodó megkínozta, majd lefejeztette i.sz. 67-ben. A többi apostolról is szól hagyomány, de egyiknek sincs megbízható történelmi vagy hagyományozási háttere.

Nem annyira fontos, hogyan haltak meg az apostolok. Az a fontos, hogy mindnyájan vállalták a halált a hitükért. Tudtak volna róla a tanítványok, ha Jézus nem támadt volna fel. Senki nem hal meg olyasmiért, amiről tudja, hogy hazugság. A tény, miszerint az apostolok még a szörnyű kínhalált is vállalták, és nem tagadták meg Krisztusba vetett hitüket, csodálatos bizonyítéka annak, hogy valójában Jézus Krisztus feltámadásának tanúi voltak.

EnglishVissza a magyar oldalra

Feljegyzi a Biblia az apostolok halálát? Hogyan haltak meg az apostolok?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries