settings icon
share icon
Kérdés

Ki az apokalipszis négy lovasa?

Válasz


Az apokalipszis négy lovasáról a Jelenések könyve 6. részének 1–8. verseiben olvasunk. A négy lovas az utolsó időkben bekövetkező események szimbolikus ábrázolása. Az apokalipszis első lovasáról a Jelenések 6:2-ben van szó: „És láttam: íme, egy fehér ló, a rajta ülőnek íja volt, és korona adatott neki, és győzelmesen vonult ki, hogy újra győzzön.” Ez a lovas valószínűleg az Antikrisztusra utal, akinek hatalom adatik, és legyőz mindenkit, aki szembeszegül vele. Az Antikrisztus a szintén fehér lovon visszatérő igazi Krisztus hamis másaként lép fel (Jelenések 19:11–16).

Az apokalipszis második lovasa a Jelenések 6:4-ben jelenik meg: „És kijött egy másik ló, egy tűzvörös, és a rajta ülőnek megadatott, hogy elvegye a békességet a földről, sőt hogy öldössék egymást az emberek; és nagy kard adatott neki.” A második lovas egy szörnyű háborúra utal, amely az utolsó időkben tör ki. A harmadik lovasról a Jelenések 6:5–6 versekben olvasunk: „És láttam: íme, egy fekete ló, a rajta ülőnek mérleg volt a kezében. És hallottam, hogy egy hang szól a négy élőlény között a középen: ‘Egy mérce búza egy dénár, és három mérce árpa egy dénár, de az olajat és a bort ne bántsd.’” Az apokalipszis harmadik lovasa nagy éhínséget vetít előre, amely valószínűleg a második lovas, a háború nyomán fog kibontakozni.

A negyedik lovast a Jelenések 6:8 mutatja be: „És láttam: íme, egy fakó ló, a rajta ülőnek neve Halál, és a Pokol követte őt; és hatalom adatott nekik a föld negyedrészén, hogy öljenek karddal, éhínséggel és döghalállal, és a föld vadállatai által.” Az apokalipszis negyedik lovasa a halál és a pusztulás szimbóluma, és egyesíteni látszik magában az előző három lovas tulajdonságait. Az apokalipszis negyedik lovasa további háborút, szörnyű éhínséget és borzasztó járványokat és betegségeket hoz majd a földre. Ami azonban a legmegdöbbentőbb, vagy inkább legrémisztőbb, hogy az apokalipszis négy lovasa csupán „előfutára” azoknak a még rettenetesebb ítéleteknek, amelyek a nagy nyomorúság idején fognak bekövetkezni (Jelenések 8–9 és 16. rész).

EnglishVissza a magyar oldalra

Ki az apokalipszis négy lovasa?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries