settings icon
share icon
Kérdés

Az anyatermészet fogalma/koncepciója bibliai eredetű?

Válasz


Az anytermészetre való legelső – megbízhatóan azonosítható korból származó – írásos utalások (átiratok) a mükénéi kultúrkörhöz kötődnek, keletkezésük az időszámításunk előtti 12-13. századra datálható. Magát az anyatermészet kifejezést olyan fogalmakra, nevekre vezethetjük vissza, mint a „ma-ga" vagy „Gaia anyaistennő". A földanya koncepciójának gyökereit még a preszókratikus korban kell keressük, ekkor született meg ugyanis a „természet" elméleti, elvont fogalma. Ez az ókori görög filozófus, Arisztotelész, munkásságában is kiemelt helyet kap. Számos más kultúra is azt a felfogást képviselte, mely szerint a természet saját — az Atya Istenétől eltérő — lélekkel és jelentőséggel bír. Az amerikai őslakos indiántörzsek kultúrája egy ezen kultúrák közülük. Hiedelmeik szerint a „Földanya" valóban létezik, hiszen ő az, akitől az élet vize árad, és aki bőségesen ellátja őket élelemmel. Valójában azonban egyedül Isten az, Aki vizünkről, élelmünkről, szállásunkról és teljes életünkről gondoskodik.

Az anyatermészet kifejezést néha átfogó fogalomként is használják, mikor a teljes környezetre hivatkoznak. Máskor olyan politikai és kulturális eszmék szövegkörnyezetében jelenik meg, mint a globális felmelegedés, a környezettudatosság, vagy a klímaváltozás. Egyesek szemében az emelkedő tengerszintről és óceánhőmérsékletről szóló hírek-, a tomboló bozót- és erdőtüzek, a földrengések, a cunamik és hurrikánok, ősi betegségek újbóli térhódítása-, valamint új betegségek kialakulása mind azt mutatja, hogy ez a „földanya" egy olyan önkényes és kiszámíthatatlan istenség, akitől nem áll messze, hogy dühében az egész földre pusztulást hozzon.

Isten irányítja az összes természeti elemet és jelenséget, erejüknek csak Ő szab határt: „Ő teremtette a földet az ő erejével, ő alkotta a világot az ő bölcseségével, és ő terjesztette ki az egeket az ő értelmével. Szavára víz-zúgás támad az égben, és felhők emelkednek fel a föld határairól; villámlásokat készít az esőnek, és kihozza a szelet az ő rejtekhelyéből" (Jeremiás 10:12-13). Jézus isteni erejéről akkor is bizonyságot tett, mikor szavával lecsillapította a tomboló tengert (Máté 8:26). Az Isten által létrehozott természeti rendszerben az Ő általa megszabott természeti erők az Általa meghatározott módon működnek (1.Mózes 8:22). Isten megteremtette a világot, mely aztán az ember bűnesetének hatására átok alá került, és sérültté vált (Rómabeliekhez 8:19-22). Mind a mai napig Isten az, Aki a világunkat — annak minden tökéletlenségét kompenzálva – egyben tartja (Kolossébeliekehez 1:16-17), így nem kell holmi szeszélyes istennő hóbortos természetétől tartanunk.

Egy, mondjuk úgy, érdekes felfogás szerint az anyatermészet valamiképp Isten felesége vagy hitvesetársa, aki együtt uralkodik az égben az Atyával. Az „anya és atya istenség" kettősségének koncepciójával a Római Katolikus Egyházban is találkozunk. Az egyházi hagyományok szerint Mária az „ég királynője". A Biblia kijelentése szerint azonban Isten egy hármas istenség, Aki mindenki és mindenek felett egyedül csak saját erejéből uralkodik (Dániel 4:25). A teljes természet is az Ő alkotása, Ő az, Aki az egészet fenntartja és védelmezi. Mikor pedig nap mint nap így tesz, akkor pontosan a teremtése iránti változatlan jóságát és kegyességét mutatja. „Jóllehet nem hagyta magát tanúbizonyság nélkül, mert jóltevőnk volt, adván mennyből esőket és termő időket nékünk, és betöltvén eledellel és örömmel a mi szívünket (Apostolok Cselekedetei 14:17)

EnglishVissza a magyar oldalra

Az anyatermészet fogalma/koncepciója bibliai eredetű?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries