settings icon
share icon
Kérdés

Helyes dolog lehet a keresztény embernek csődöt jelenteni?

Válasz


Modern kori fogalom lévén a Biblia nyilván nem említi szó szerint a csődeljárás fogalmát, mindazonáltal igenis közvetít felénk olyan vezérelveket, miket jól alkalmazhatunk ilyen esetben, és amelyek egyben segítenek helyes döntéseket hozni.

Az első bibliai elv szerint mindig tartanunk kell magunkat a szavunkhoz, ígéreteinknek eleget kell tennünk, és vissza kell fizessük emberi adósságaikat. A Prédikátor könyvének 5:4-5 igerésze így szól hozzánk ma is: "Mikor Istennek fogadást téssz, ne halogasd annak megadását; mert nem gyönyörködik a bolondokban. A mit fogadsz, megteljesítsd! Jobb hogy ne fogadj, hogynem mint fogadj és ne teljesítsd be."

A második ilyen bibliai elv szerint a gonosz ember egyik jellemzője pontosan az, hogy folyton csak hitelekből él és soha sem fizeti vissza a kölcsönt. A 37. zsoltár 21. versét így olvassuk: "Kölcsön kér a gonosz és meg nem fizet, de az igaz irgalmas és adakozó."Távol álljon minden keresztény embertől, hogy a gonoszok útjára lépjen, nekünk nincsen közösségünk a sötétség gyümölcstelen tetteivel.

Helyes törekvés hát egy keresztény ember számára, hogy adósságából a legrövidebb úton "kiszálljon" és csődöt jelentsen? A fenti igék alapján a válaszunk "nem". A keresztény ember köteles magát azon összeg visszafizetéséhez tartania, amiben előzetesen megállapodott. Az adósságrendezés előre meghatározott üteméhez és minden más feltételhez is igazodnia kell. Meglehet, hogy ez radikális életmódbeli váltást von majd maga után, valamint hogy szorosabbra kell húznia a nadrágszíjat, azonban a rendelkezésünkre bocsátott anyagi források feletti jó sáfárság istenfélő életvezetésünk részét képezi.

A csődeljárásnak létezhetnek olyan minősített esetei is, melyeknek célja a fizetés elhalasztása és nem annak teljes elhagyása. Ebben az esetben az adósság nem lesz eltörölve, hanem a csődeljárást kérelmező személy arról nyilatkozik, hogy igenis szándékában áll tartozása visszafizetése. A bírósági eljárás (legalább is az Egyesült államokban) nem indítható el addig, míg az adott személynek nincsen lehetősége a fizetésre. A csődeljárás ezen formája nem sérti a fentebb taglalt bibliai elveket, így egy lelkiismeretes keresztény hívő valószínűleg erre törekedne.

EnglishVissza a magyar oldalra

Helyes dolog lehet a keresztény embernek csődöt jelenteni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries