settings icon
share icon
Kérdés

Mi az animizmus?

Válasz


A latin anima, azaz lélek szóból levezetve, az animizmus annak a hite, hogy minden rendelkezik lélekkel vagy szellemmel. A mindenbe beleértendőek az állatok, a növények, a kövek, a hegyek, a folyók, és a csillagok is. Az animisták hite szerint minden egyes ilyen anima egy nagyon erős szellem, amely az emberek segítségére-, vagy éppen kárára is lehet. Éppen ezért ezeket a szellemeket vagy tisztelni kell, vagy félni kell tőlük, de semmiképpen sem hagyhatjuk őket figyelmen kívül – így szól a narratíva. Az animizmus valójában egy ősi kezdetleges vallás, minek követői sok ezer éven keresztül istenítettek állatokat, csillagokat vagy más bálványokat. Az animista hívők gyakorolták magukat a jóslásban és a csillagjóslásban, jártasak voltak spiritiszta szokásokban és a boszorkányságban. Mágiát, kötéseket, bűvölést, babonát és számos mást eszközt, úgy mint amuletteket és talizmánokat vetnek latba, ugyanis hitük szerint ezek megvédik őket a gonosz szellemektől, és kiengesztelik a jó szellemeket.

Az animizmus számos elemét megtalálhatjuk olyan hamis vallásokban, mint a hinduizmus, mormonizmus, és minden New Age-kultuszban. A hamis vallások ilyen vagy olyan formában valahogy mindig azt tanítják, hogy az ember lelke igazából az emberben élő Isten, és hogy az adott vallás gyakorlatai segítenek abban, hogy ez az isteni lélek egyre jobban kifejlődhessen bennünk, vagyis hogy a folyamat végén mi magunk is istenek lehessünk. Ez szembetűnően ugyanaz a hazugság, amivel a Sátán az Éden kertjében bűnre csábította Ádámot és Évát ezt mondván: „megnyilatkoznak a ti szemeitek, és olyanok lésztek mint az Isten: jónak és gonosznak tudói" (Genezis 3:5).

Isten Igéje félreérthetetlenül és teljesen egybehangzóan állítja, hogy egy Isten van, és minden ami létezik, a menny legmagasabb angyalától a föveny legapróbb homokszeméig, minden az Ő teremtése által lett (Genezis 1:1). Minden vallás, mely azt tanítja, hogy több mint egy isten létezik, egészen egyszerűen hazugságot tanít. „...Előttem Isten nem alkottatott, és utánam nem lesz" (Ézsaiás 43:10), továbbá „Én vagyok az Úr és több nincs, rajtam kivül nincs Isten" (Ézsaiás 45:5). Isten különösen megveti az olyan hamis istenségek tiszteletét, akik valójában nem is istenek, ugyanis a bálványimádás megfosztja Őt attól a dicsőségtől, ami jogosan egyedül Őt illet meg. A Szentírásban Isten számtalanszor felszólít arra, hogy ne tiszteljünk hamis isteneket.

Ezen felül a Biblia határozottan tiltja az animisták vallásos praktikáit. „És akár férfi, akár asszony, hogyha ígéző vagy jövendőmondó lesz közöttök, halállal lakoljanak; kővel kövezzétek azokat agyon; vérök rajtok." (III.Mózes 20:27). Az animista praktikák mintegy nyílt ajtóként szolgálnak a démonoknak arra, hogy belépjenek az ember életébe. A Biblia különösen kemény szavakat használ azokkal szemben, akik ilyen vallásos gyakorlatokban részt vesznek. (V.Mózes 18; III.Mózes 20; Ézsaiás 47).

Az animizmussal ugyanaz a helyzet, mint az összes többi hamis vallással, vagyis arról van szó, hogy ez is csak Sátán, vagyis „a hazugságok atyjának" egyik további trükkje. Sajnos azonban világszerte mégis igen sok embert félrevezet „a ti ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán szerte jár, keresvén, kit elnyeljen" (1.Péter 5:8).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az animizmus?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries