settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent az angelológia?

Válasz


Az angelológia az angyalokról szóló tanítások összessége. Manapság számos nem biblikus, vagy bibliaellenes nézet kering az angyalokat illetően. Egyesek úgy hiszik, hogy az angyalok földi életet élt elhunyt emberek, míg mások személytelen energiaforrásnak tartják őket. Megint mások teljesen tagadják az angyalok létezését. A Biblia angelológia tanának közelebbi vizsgálata azonban könnyen kijavítja az angyalokról való hamis nézeteket. Az angelológia, vagyis az angyaltan, közelebbi betekintést enged abba, amit a Biblia mond az angyalokról. Ez a tanítás szemlélteti hogyan szolgálják Isten szándékait, és hogy miképp viszonyulnak az emberekhez. A következőkben lássuk az angyaltan főbb témáit, kérdésfelvetéseit.

Mit állít a Biblia az angyalokról? Az angyalok a létezés egy teljesen különálló — az emberiségtől teljesen eltérő — rendjét képviselik. Az emberek nem válnak angyalokká haláluk után. Angyalok sosem lesznek- vagy voltak emberi lények. Isten az angyalokat angyaloknak, míg az embereket embereknek teremtette.

Az angyalok férfi vagy női neműek? A Biblia nem szükségszerűen támogatja azt nézetet, mely szerint az angyaloknak nemük van. Ha a Szentírás mégis, úgymondván, nemet rendel az angyalokhoz, akkor az mindig a férfi nem (1.Mózes 19:10,12; Jelenések 7:2; 8:3; 10:7). A Bibliában említett két angyalnévre, Mihály és Gábriel nevére, széles körben férfi névként tekintünk.

Vannak vajon védőangyalaink? Semmi kétségünk afelől, hogy a jó angyalok segítkeznek a hívő emberek védelmében, vezetik őket, tudást tárnak fel előttük és általános értelemben véve szolgálják őket. Azt azonban nehéz megválaszolni, hogy minden egyes ember mellé egy-egy angyalt rendeltek-e.

Ki vagy mi lehet „Isten angyala"? „Isten angyala" pontos személyleírását nem találjuk a Szentírásban. A keresők közöttünk azonban számos fontos utalást és nyomot találhatnak személyét illetően.

Mik a kerubimok? A kerubok angyalok? A kerubimok, vagy más néven kerubok, olyan angyalok, akik Isten magasztalásával és dicsőítésével foglalatosak. Mindamellett, hogy Istent szent énekekkel magasztalják, Isten felségére, dicsőségére és az emberekkel maradó jelenlétére emlékeztetnek bennünket.

Mik a szeráfok? A szeráfok angyalok? Ézsaiás könyvének hatodik fejezete az egyetlen igerész, amely kifejezetten említi a szeráfokat. A szeráfok, azaz a „tüzesek", a „lángolók", olyan angyali lények, akiket Ézsaiás látomásban észlel, mikor Istent a templomban látja.

Az angelológia, vagy más néven angyaltan, Isten szemszögéből mutatja be az angyalokat. Az angyalok személyiséggel rendelkező lények, akik engedelmeskednek Istennek és dicsőítik Őt. Isten néha angyalokat küld az emberi történelem folyásának igazgatására. Az angyaltan segít felismernünk Isten angyalai és Sátán démonjai között folyó háborút. Az angyaltan helyes ismerete nagyon fontos, hiszen csak belőle ismerhetjük fel azt, hogy az angyalok – hozzánk hasonlóan – teremtett lények. Segítségével azt is beláthatjuk, hogy az angyalokhoz való imádság vagy dicsőítésük megfoszthatja Istent az egyedül Őt illető dicsérettől. Nem angyalok, hanem Isten volt az, aki elküldte értünk Fiát meghalni, aki szeret bennünket és gondoskodik felőlünk, aki egyedül méltó imádatunkra.

Az angyaltan egyik kulcsigéje a következő:

Zsidókhoz írt levél 1,14 : „Avagy nem szolgáló lelkek-é mindazok, elküldve szolgálatra azokért, a kik örökölni fogják az idvességet?"

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent az angelológia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries