settings icon
share icon
Kérdés

Van a keresztényeknek felhatalmazása arra, hogy angyaloknak parancsoljanak?

Válasz


Egyes embereket manapság egyenesen lenyűgözi az angyalok képzete és az angyalok tanulmányozása, röviden az angelológia. Az angyalok különböző ábrázolásai ékszereken, karácsonyi dekorációkon, filmekben és tv műsorokban is megtalálhatóak. Egyes keresztények azt hiszik, hogy utasíthatják az angyalokat saját akaratuk végrehajtására, míg mások úgy gondolják, hogy Jézus Krisztus nevében angyaloknak és bukott angyali lényeknek (démonok) is parancsolhatnak.

A Szentírásban nem találunk egy példát sem arra, hogy emberek valaha is képesek lettek volna angyaloknak parancsolni a saját- vagy Jézus Krisztus nevében. Nincsen továbbá egy igerész sem, ahol emberek irányításuk alá vonhatták volna az angyalok működését. Azt biztosan tudjuk, hogy az angyalok az embereknél magasabb rangú teremtmények, hiszen több helyen is láthatjuk, hogy Jézus kisebbé lett az angyaloknál, hogy emberként születhessen meg és hogy emberként szenvedhessen (Zsidókhoz írt levél 2:7-9; Zsoltárok 8:4).

A tanítás, mely szerint a hívőknek hatalmuk van az angyalok írányítására, hamis. A következő bibliai elvek mentén jól láthatóan kitűnik, hogy az angyalok nem engedelmeskednek emberi parancsoknak.

• Mózes beszámol arról, hogy Izráel fiai az Úrhoz kiáltottak. Az Úr meghallgatta kiáltásuk szavát, angyalt küldött és kihozta őket Egyiptomból (IV.Mózes 20:16). Az Izraeliták nem parancsoltak egy angyalnak sem, hogy az megmentésükre jöjjön, hanem szavukat egyenesen Istenhez emelték föl, akinek hatalma van az angyalok felett.

• Sidrák, Misák, és Abednégó megtagadta, hogy leboruljon Nabukodonozor állóképe előtt (Dániel 3:17-18). Isten kegyelemből „küldötte az ő angyalát és kiszabadította az ő szolgáit" (Dán3,28). Nem a három zsidó ember idézte meg Isten angyalát, hanem maga Isten küldte őt. Később Isten „elbocsátá az ő angyalát", hogy megmentse Dánielt az oroszlánok torkából a veremben (Dániel 6:22).

• A jeruzsálemi gyülekezet imádkozott Péterért, mikor ő a börtönben volt (Apostolok cselekedetei 12:5). Mikor Péter megmenekült bizonyságot tett mondván „Most tudom igazán, hogy az Úr elbocsátotta az ő angyalát, és megszabadított engem Heródes kezéből és a zsidók népének egész várakozásától."(Apostolok cselekedetei 12:11). A keresztények, kik Péterért imádkoztak, annyira meglepődtek Péter feltűnésén ajtajukban, hogy majdnem be se engedték házukba. Így biztosan állíthatjuk, hogy nem ők parancsolták meg az angyalnak Péter kimenekítését.

Az angyalokat Isten szent angyalainak nevezi a Szentírás, akik Isten parancsainak engedelmesekednek és az Ő akaratát viszik véghez, nem pedig az emberekét.

EnglishVissza a magyar oldalra

Van a keresztényeknek felhatalmazása arra, hogy angyaloknak parancsoljanak?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries