settings icon
share icon
Kérdés

Támogatja vagy tiltja a Biblia az angyalokhoz való imádkozást?

Válasz


Annak ellenére, hogy nincs olyan igerész a Bibliában, ami szó szerint tiltaná az angyalokhoz való imádkozást, több mint világos, hogy nem helyes angyalokhoz imádkoznunk. Végső soron, az ima nem más, mint az imádat legmagasztosabb formája. Épp úgy, mint ahogy az angyalok visszautasítják imádatunkat (Jelenések 22:8-9), visszautasítanák imáinkat is. Ha Istenen kívül bárki mást imádunk, vagy máshoz imádkozunk, az egyenlő a bálványimádással.

Ezen túl számos gyakorlati és teológiai oka is van annak, hogy miért helytelen angyalokhoz imádkozunk. Maga Jézus Krisztus sem imádkozott soha senki máshoz csak az Atyához. Mikor tanítványai arra kérték, hogy tanítsa őket imádkozni, így utasította őket: „Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben..." (Máté 6:9; Lukács 11:2). Ha nekünk, mint Jézus követőinek, angyalokhoz kellene imádkoznunk, akkor itt lett volna a megfelelő alkalom, hogy ezt megossza velünk. Világos, hogy kizárólag Istenhez kell imádkoznunk. Ez kézzelfogható a Máté 11:25-26 igerészben is, ahol Jézus Krisztus imádsága a következőképpen kezdődik: „Hálákat adok néked, Atyám, mennynek és földnek Ura." Jézus nem csak azzal kezdi az imáját, hogy megszólítja az Atyát, hanem az imája olyasvalamiben kér segítséget, amit csak olyasvalaki képes teljesíteni, aki mindenható, mindentudó és mindenhol jelen van. Az angyalokhoz való imádság hatástalan maradna, hiszen ők teremtett lények és nincsenek ezen hatalmak birtokában.

Jézus Krisztus a követői javát szem előtt tartva járt közbe a értü(n)k, többszörös áldást kérve rájuk az Atyaistentől, olyan áldásokat, mint a megszentelést, megdicsőülést és a megtartatást ( János 17:1-26). Ezek az áldások kizárólag abból a forrásból jöhetnek, amely jelenleg is magában tartja azokat. Az angyalok egészen egyszerűen nincsenek ezek a birtokában. Az angyalok nem képesek megszentelni vagy megdicsőíteni, és nem képesek a Krisztusban való örökségünk biztosítására sem (Efézusbeliekhez 1:13-14).

Továbbá találhatunk egy beszámolót a János 14:13-ban, amelyben Krisztus azt mondja a benne hívőknek, hogy bármit is kérjenek az Ő nevében Ő megcselekszi azt, mert Ő közvetlenül Istentől kéri azt el. Az angyalokhoz való imádság nem teljesíti a hatásos bibliai alapú ima kritériumait (lásd János 16:26). A Szentírás nem beszél sem angyalokról, sem más teremtett lényről közvetítőként ember és az Atya között. Kizárólag a Fiú és a Szent Lélek (Rómabeliekhez 8:26) képes közbenjárni az emberekért az Atya trónja előtt.

A Thesszalonikabeliekhez 5:17 felszólítja a hívőt a szüntelen imádkozásra. Ez csak úgy lehet lehetséges és értelemmel teljes, amennyiben a hívőnek hozzáférése van egy mindig jelenlévő és elérhető Istenhez, aki képes minden ember imájára egyidejűleg figyelni. Az angyalok nem rendelkeznek ezzel a képességgel, hiszen nem mindenhatóak és mindenhol jelenlévők, ráadásul az imáink fogadására sem képesek. Jézus Krisztuson keresztül az Atyához folytatott imádság az egyetlen szükséges és hatékony módja az Istennel való kommunikációnak. Azt állíthatjuk, hogy az angyalokhoz való imádság abszolút nem képezi a Biblia tanításának részét.

EnglishVissza a magyar oldalra

Támogatja vagy tiltja a Biblia az angyalokhoz való imádkozást?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries