settings icon
share icon
Kérdés

Milyen fajta angyalok léteznek?

Válasz


Az angyalok két kategóriába sorolhatók: bukott angyalok és „nem bukott angyalok" kategóriájába. A „nem bukott angyalok" azok, akik egész létezésük során szentek maradtak, ezért is hívják őket szent angyaloknak. Amikor a Szentírás angyalokat említ, általában a szent angyalokra gondol. Ezzel szemben a bukott angyalok azok, akik nem tartották meg szentségüket.

A szent angyalok két csoportba oszthatók, és némely egyén név szerint szerepel. Mihály arkangyal valószínűleg a szent angyalok feje, és nevének jelentése: „ki olyan, mint az Isten?" (Dániel 10:21, 12:1, 1Thesszalonika 4:16, Júdás 1:9, Jelenések 12:7-10). Gábriel Isten egyik legfőbb hírnöke, és nevének jelentése: „Isten ereje". Olyan fontos üzeneteket bíztak rá, mint amilyeneket Dánielnek (Dániel 8:16, 9:21), Zakariásnak (Lukács 1:18-19) és Máriának (Lukács 1:26-38) kézbesített.

A Biblia a legtöbb szent angyalt nem nevezi meg, csak „választott angyalok"-ként utal rájuk (1Timóteus 5:21). Úgy tűnik, hogy a „fejedelemségek" és „hatalmasságok" kifejezések egyaránt vonatkoznak bukott és szent angyalokra (Lukács 21:26, Róma 8:38, Efezus 1:21, 3:10, Kolossé 1:16, 2:10,15, 1Péter 3:22). Néhány angyalt kerubnak hívnak, amelyek Isten szentségét védik a bűn szennyétől (1Mózes 3:24, 2Mózes 25:18,20). A szeráfok egy másik csoport, akiket a Szentírás csak egyszer említ az Ézsaiás 6:2-7-ben, és azt mondja róluk, hogy három pár szárnyuk van. Úgy tűnik, az a dolguk, hogy Istent dicsérjék, Isten hírnökeiként szolgáljanak a földön, és nagy gondot fordítanak Isten szentségére. A Szentírás legtöbbször a szent angyalok szolgálatáról beszél, amely igen szerteágazó. A szent angyalok jelen voltak a teremtésnél, a törvény adatásánál, Krisztus születésénél és feltámadásánál, a mennybemenetelnél, és jelen lesznek a gyülekezet elragadtatásánál és Krisztus második eljövetelénél is.

Szöges ellentétben a szent angyalok csapatával, a bukott angyalok szintén megszámlálhatatlanul sokan vannak, noha jóval kevesebben, mint a szent angyalok, és azt tudjuk róluk, hogy eredeti állapotuktól elestek. Sátán, egy eredetileg szent angyal, vezetésével a bukott angyalok elfordultak és fellázadtak Isten ellen, és természetüket és tevékenységüket beszennyezte a bűn. A bukott angyalok két csoportba oszthatók: a szabadokra és a megkötözöttekre. A bukott angyalok közül csak Sátánra történik konkrét utalás a Bibliában. Amikor Sátán elbukott (János 8:44, Lukács 10:18), magával vitte az angyalok egyharmadát. Ezek közül némelyek láncra vannak verve, és ítéletüket várják (1Korinthus 6:3, 2Péter 2:4, Júdás 1:6), míg a többiek szabadon vannak, és a démonok vagy ördögök azon csoportját képezik, amelyre az Újszövetség gyakran hivatkozik (Márk 5:9, Lukács 8:30, 1Timóteus 4:1). Ők Sátánnak szolgálnak minden tettükkel, és osztoznak annak ítéletében (Máté 25:41, Jelenések 20:10).

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen fajta angyalok léteznek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries