settings icon
share icon
Kérdés

Van az angyaloknak szabad akaratuk?

Válasz


Noha a Biblia több mint 250-szer tesz utalást angyalokra, az utalások általában más témákra vonatkoznak. Ha tudjuk, mit tanít a Biblia az angyalokról, az bizonyára segít megérteni Istent és az Ő útjait, de amit magukról az angyalokról megtudunk, azt általában inkább implicit semmint explicit leírásokból tudhatjuk meg (azaz inkább következtetések, semmint konkrétumok, a ford.).

Az angyalok szellemi lények, akik személyiséggel rendelkeznek, beleértve az érzelmeket (Lukács 2:13-14), értelmet (2Korinthus 11:3, 14) és akaratot (2Timóteus 2:26). Sátán egy olyan angyal, akit sok más olyan angyallal együtt, akik őt akarták követni és vétkezni akartak, kidobtak a mennyből. A szabad akarat szempontjából a Biblia szerint ez azért történt, mert képesek voltak dönteni (Júdás 1:6).

Néhány tudós úgy véli, hogy az angyalok számára volt egy „próbaidő", hasonló ahhoz az időszakhoz, amelyet Ádám és Éva a kertben töltött. Azok az angyalok, amelyek nem Sátán és a bűn mellett döntöttek, azok a „választott"-ak (1Timóteus 5:21), és ők megmaradtak szentségben. A Szentírás szent angyalokként (Márk 8:38) és szentekként (Zsoltárok 89:6) is utal rájuk.

Még ha meg is maradtak, meg is gyökereztek a szentségben, ez nem jelenti azt, hogy a választott angyalok elveszítették szabad akaratukat. Bizonyára minden élő lénynek bármelyik pillanatban döntést kell hoznia. A szent angyalok képesek vétkezni, de ez semmiképp sem jelenti azt, hogy vétkezni is fognak.

Hogy ezt jobban megértsük, nézzük meg Krisztus életét. Krisztus „kísértést szenvedett mindenben" (Zsidók 4:15), de mégsem vétkezett. Jézus képes volt bármit megtenni, amit akart (János 10:17-18). Mégis, mindig az volt a legfőbb prioritása, hogy az Atyának engedelmeskedjen, és mindig így is döntött (János 4:34). Hasonlóképpen a választott angyalok azért dicsérik és szolgálják Istent, mert így döntenek; azért engedelmeskednek neki, mert erre vágynak leginkább.

Az embereknek is szabad akaratuk van, de mivel természetüket megrontotta a bűn, ők küzdenek a bűnnel. Ezért vétkezik minden ember (Róma 5:12), és ezért nehezebb „jónak" lennie, mint „rossznak". A szent angyaloknak nincs bűnös természetük. Nem a bűnre hajlanak, hanem az igazságosságra, és mindent megtesznek, ami Istennek kedves.

Összefoglalásként, az angyaloknak van szabad akaratuk, de a Bibliából világosan kiderül, hogy nem követnek el bűnt. János apostol a menny bemutatása során azt írta, hogy nem lesz gyász, sírás és fájdalom (Jelenések 21:4), és senki sem léphet be oda, aki gonoszt cselekszik (Jelenések 21:27). A mennyben lévő angyalok bűntelenek.

EnglishVissza a magyar oldalra

Van az angyaloknak szabad akaratuk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries