settings icon
share icon
Kérdés

Mely angyalok nevét találjuk meg a Bibliában?

Válasz


A Biblia az angyalokat hatalmas szellemi lényekként írja le, kiket Isten azért teremtett, hogy meghatározott feladatokat lássanak el a mennyben és a földön egyaránt. És bár a Biblia gyakran említi az angyalok “seregét”, az angyali személyek közül csupán néhányat nevez meg konkrétan.

A nevesített angyalok közül a legismertebb Gábriel, aki többször is megjelenik a Szentírásban. Minden egyes igei említésénél azt látjuk, hogy hírnökként jár el, hogy Istentől való bölcsességet vagy különleges bejelentést közvetítsen. Dániel könyve arról tanúskodik, hogy Dániel prófétának is maga Gábriel jelent meg, hogy megmagyarázzon néhány látomást, amelyet Isten adott a végidőkről neki (Dániel 8:15-27; 9:20-27). Bár Dániel napjaiban még nem lettek teljesen kibontva a látomások, Gábriel magyarázatai, valamint a végidőkre vonatkozó egyéb bibliai információk számunkra már lehetővé tették, hogy néhány helytálló következtetésre jussunk az utolsó napok történéseinek menetrendjét illetően.

Gábriel az Újszövetségben is feltűnik. Zakariás prófétának a templomban jelenik meg, hogy hírt adjon arról, hogy Zakariás felesége, Erzsébet szülni fog, és hogy a fiú neve János legyen. Gábriel az, aki Krisztus születésének hírével Máriához küldetik. Egy későbbi látogatás alkalmával József is útmutatást kap tőle. E történelemformáló bejelentések monumentális jelentősége miatt felettébb valószínűnek tűnik, hogy Gábriel Isten egyik legfőbb hírnöke.

A második angyal, akit a Biblia név szerint említ, Mihály. Ő viszont látszólag egészen más jellegű ügyekben jár el, mint Gábriel angyal. Mihály arkangyal, vagyis egy “főangyal”; ez a cím arra utal, hogy Mihály magas rangot tölt be a mennyben. Bár nem biztos, hogy Mihály az egyetlen arkangyal, a Júdás 1:9 alapján, ahol Mihály konkrétan “Mihály az arkangyal” néven szerepel ennek lehetősége sem zárható ki. Ha más arkangyalok is léteznek, akkor valószínű, hogy Mihály vezeti őket.

Mihály általában csatákban tűnik fel a Bibliában. Isten és az Ő népe nevében háborúzik a bukott angyalokkal (azokkal szemben, akik vétkeztek Isten ellen, és így démonokká váltak) és a Sátánnal. Mihály többször is harcosként jelenik meg Dániel könyvében (lásd Dániel 10:21 és 12:1). Egy alkalommal maga Gábriel angyal írja le, hogy Mihály hogyan harcol a “perzsa királyság” démoni “fejedelme” ellen. Csak az ő vívódása teszi lehetővé Gábrielnek, hogy elérje Dánielt, és elmagyarázza neki az Istentől való látomásokat (Dániel 10:13).

Mihály a Jelenések könyvében is szerephez jut, amikor a nagy sárkánnyal - Sátánnal - harcol a végidőkben (Jelenések 12:7-9). Az a tény, hogy Mihály egy egész angyalsereget vezet maga Sátán ellen, jól jelzi magas rangját és hatalmát.

Ha a Bibliában szereplő, immár bukott angyalok bukott angyalok is szerepeljenek a listán, akkor még két nevet kell megemlíteni: Lucifer/Sátán és Apollyon/Abaddon. Lucifer fellázadt Isten ellen, és az őt követő angyalokkal együtt ledobták a mennyből. Lázadása előtt Lucifer gyönyörű és nagy hatalommal bíró lény volt; de egyenlővé akarta magát tenni a Magasságos Istennel, ezért szentségtelen és átkozott lett (Ézsaiás 14:12-18; Lukács 10:18). Napjainkban Sátán néven ismert: Ő Isten legfőbb ellensége, aki az egész emberiség megtévesztésére és elpusztítására törekszik (János 10:10). Apollyon/Abaddon egy másik bukott angyal, aki a Jelenések 9:11 szerint egy démoni sereget vezet a végidőkben.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mely angyalok nevét találjuk meg a Bibliában?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries