settings icon
share icon
Kérdés

Az angyalok tényleg léteznek?

Válasz


A Biblia valóságos, ténylegesen létező lényekként beszél az angyalokról. Az angyalok szentírásbeli ábrázolása azonban nagyban eltér a róluk alkotott közkeletű elképzelésektől. A Biblia az angyalokat hatalmas erejű, félelmetes és titokzatos lényekként írja le. Konkrét céllal szolgálják Istent, így nem éppen a világmindenségben önkényesen barangoló, felhőről felhőre szálló szertelen teremtményeknek tűnnek. Bár a Biblia nem sok ismeretet közvetít az angyalokról, a rendelkezésünkre álló információ is elég ahhoz, hogy számos gyakori tévhitet eloszlassunk és helyretegyünk.

Az angyal szavunk a görög aggelos (vagy angelos) szóra vezethető vissza, ami a szó legszorosabb értelmében “hírnököt”, “küldöttet” jelent. Az Ószövetségben a héber a mal'ak névvel illették ezeket a teremtett lényeket, ami szintén “küldötett”, "hírnököt" jelent. A Biblia szövegéből úgy tűnik, hogy az angyalok elsődleges rendeltetése üzenetek átadása. Az angyalokra vonatkozó legtöbb hivatkozásban azt találjuk, hogy valamilyen hírt vagy parancsot közvetítenek Isten nevében. Időnként azonban bizonyos emberek (Dániel 6:20-23) vagy népek (Dániel 12:1) védelmezőiként is ábrázolják őket. Az “őrangyal” széles körben elterjedt koncepciójának azonban nincs közvetlen bibliai alapja, vagyis nincs tanítás arról, hogy Isten egy konkrét személyhez védelem vagy útmutatás céljából egy-egy ilyen szellemi entitást rendelne. Persze az ilyen lények létezését sem zárhatjuk ki egyértelműen.

A modern korban az angyalokat általában glóriával a fejükön, kiterjesztett szárnyakkal, szőke hajjal, hárfával, fehér köntösben-, vagy éppen pufók kis puttóként, apró szárnyakkal és csillogó szemekkel szokták ábrázolni. A valóság ezzel szemben az, hogy a Biblia nem adja meg az angyalok általános fizikai leírását, hanem csupán néhány konkrét angyali rendről, így például a kerubokról és a szeráfokról közöl közvetlen képi részleteket (Ézsaiás 6:2-6; Ezékiel 1:4-28). Jézus üres sírjánál ülő angyalról áll rendelkezésünkre csak egy szófukar leírás áll rendelkezésünkre, amely szerint az fehér ruhát viselt (Márk 16:5). A Szentírás azt azonban világosan jelzi, hogy az angyalok szokványos emberek alakját is felvehetik (1.Mózes 19:1-4).

Mindezek ellenére elmondható, hogy a legtöbb ember, aki a Szentírás tanúsága szerint angyalokkal találkozott, nagy félelemmel reagált rájuk. Majdnem minden olyan esetben, mikor egy angyal megjelent valakinek, ezek voltak az emberhez intézett első szavai: “Ne félj!”. (Lukács 1:13, 30; 2:10; Máté 28:5). Jelenlétük annyira letaglózó és egyben ellenállhatatlan lehet, hogy még a hitben szilárdan álló apostolokat, mint Jánost, is figyelmeztetni kellett arra, hogy ne imádja őket (Jelenések 19:9-10). A Biblia által az angyaloknak tulajdonított hatalom nagyságát figyelembe véve az ember irántuk való hódolata még logikusnak is tűnhet. Az angyalok - Isten szolgálatára teremtett szellemi lények lévén - első sorban nem “cukik”, hanem sokkal inkább hatalmasak és természetfelettiek.

Isten Igéjét vizsgálva kijelenthetjük, hogy az angyalok valós lények. A Biblia által említett angyalok nagyon is léteznek. Az angyalok filmekben és reklámokban gyakran látott rajzfilmszerű változatai azonban nem valósághűek.

EnglishVissza a magyar oldalra

Az angyalok tényleg léteznek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries