settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia az angyalokról?

Válasz


Az angyalok szellemi lények, intelligenciával, érzelmekkel és akarattal rendelkeznek. Inteligensek (Máté 8:29; 2 Korintus 11:3; 1 Péter 1:12), érző lények (Lukács 2:13; Jakab 2:19; Jelenések 12:17), és akarattal rendelkeznek (Lukács 8:28-31; 2 Timóteus 2:26; Júdás 6). Az angyalok stellemi lények (Zsidók 1:14), igazi fizikai test nélkül. Az a tény azonban, hohy nincs fizikai testük, nem jelenti azt, hogy nem különálló egyéniségek (ugyanez vonatkozik Istenre is).

Az angyalok által birtokolt tudás korlátolt, mivel ők is teremtmények. Ez azt jelenti, hogy nem tudnak mindent, amit Isten tud (Máté 24:36). Úgy tűnik azonban, hogy valóban nagyobb tudással rendelkeznek, mint mi emberek. Ezt három okkal magyarázhatjuk: 1.) Az angyalok az univerzumban magasabb rendűeknek lettek teremtve mint az emberek. Ezért értelemszerűen nagyobb tudással rendelkeznek. 2.) Az angyalok mélyebben tanulmányozzák a Bibliát, mint mi, és ezáltal nagy tudásra tesznek szert (Jakab 2:19; Jelenések 12:12). 3.) Az angyalok az emberi tevékenység hosszas megfigyelése által is tudás szereztek. Az emberekkel ellentétben az angyaloknak nem kell történelmet tanulniuk, mert ők átélték azt. Ezért tehát tudják, mit és hogyan reagálnak különböző helyzetekre, így az embereknél nagyobb pontossággal előre tudják jelezni hogyan fogunk cselekedni az egyes szituációkban.

Habár van akaratuk, az angyalok, úgy, mint az emberek is Isten akaratának alárendeltjei. A jó angyalokat Isten küldi, hogy segítsék a hívőket (Zsidók 1:14). Íme néány tevékenység, melyet a Biblia az angyaloknak tulajdonít:

A.) Istent dicsőítik (Zsoltárok 148:1,2; Észaiás 6:3)
B.) Istent imádják (Zsidók 1:6; Jelenések 5:8-13)
C.) Örvendeznek azon, amit Isten tesz (Jób 38:6-7)
D.) Istent szolgálják (Zsoltárok 103:20; Jelenések 22:9)
E.) Isten előtt állnak (Jób 1:6; 2:1)
F.) Isten ítéletének végrehajtói (Jelenések 7:1; 8:2)
G.) Választ hoznak az imádságoka (Cselekedetek 12:5-10)
H.) Segítenek az emberek Krisztusnak való menyerésében (Cselekedetek 8:26; 10:3)
I.) A keresztények munkálkodását és szenvedését vizsgálják (1 Korintus 4:9; 11:10; Efézus 3:10; 1Péter 1:12)
J.) Bátorítanak a veszélyben (Cselekedetek 27:23,24)
K.) A hívőkről gondoskodnak haláluk órájában (Lukács 16:22)

Az angyalok az élőlényeknek egy teljesen külön faja, mint az emberek. Az emberek nem válnak angyalokká haláluk után. Az angyalok soha nem lesznek, és nem is voltak angyalok. Isten teremtette az angyalokat, csakúgy mint az emberiséget. A Biblia sehol sem írja, hogy az angyalok Isten képére és hasonlatosságára lettek volna teremtve, mint az emberek (1 Mózes 1:26). Az angyalok szellemi lények, akik bizonyos mértékben képesek fizikai formát ölteni. Az emberek viszont elsősorban fizikai lények, ám szellemi tartalommal töltve. A legnagyobb dolog, amit az angyaloktól tanulhatunk, az az ő azonnali és feltétel nélküli engedelmességük Isten parancsainak.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia az angyalokról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries