settings icon
share icon
Kérdés

Miért az ámen szóval zárjuk az imádságainkat?

Válasz


Az ámennek fordított héber szó jelentése: valóban, úgy legyen. Az ámen a görög Újszövetségben is előfordul, ugyanezzel a jelentéssel. Az Ószövetségben előforduló ámenek számának szinte a fele az 5Mózesben található. A nép minden esetben ezzel a szóval felel azokra az átkokra, amelyeket Isten a különböző bűnök miatt szólt ellenük. Mindegyik ítéletet ezek a szavak követték: „És mondja az egész nép: Ámen” (5Mózes 27:15-26)! Ez arra utal, hogy a nép elfogadta a szent Isten igazságos ítéletét mondván: „Úgy legyen!” Az ámennel a hallgatóság azt fejezte ki, hogy az elhangzott ítéletek igazak és jogosak voltak, és minden bizonnyal bekövetkeztek.

Hét ószövetségi szakasz a dicsérethez köti az ámen szót. Az 1Krónika 16:36-ban található „És az egész nép így felelt: Ámen! Dicséret az Úrnak” típusú felkiáltások az ámen és a dicséret közti kapcsolatra utalnak. A Nehémiás 5:13-ban és 8:6-ban Izrael népe azzal támasztja alá Ezsdrás Istent magasztaló szavait, hogy imádja az Urat és engedelmeskedik neki. A dicséret legmagasabb szintű kifejezése az engedelmesség, és amikor áment mondunk a parancsolataira és kijelentéseire, dicséretünk muzsika Isten fülének.

Az Újszövetség szerzői mind ámennel zárják a leveleiket. János apostol az evangéliumát, mindhárom levelét és a Jelenések könyvét is ezzel a szóval fejezi be, sőt, az utóbbi írásban kilenc alkalommal használja. Minden alkalommal Isten dicséretével és dicsőítésével fűzi össze, és a második eljövetelre utal az idők végén. Pál áment mond az áldásokra, amelyeket a gyülekezeteknek címzett leveleiben kijelent, akárcsak Péter, János és Júdás is a maguk leveleiben. Ezzel ezt akarják kifejezni: „Bárcsak az Úr valóban rátok árasztaná ezeket az áldásokat”.

Amikor a hívők ámennel zárják az imádságaikat, az apostolok példáját követjük, kérve Istent, hogy megadja azt, amit kértek. Észben tartva az ámen és az engedelmes dicséret közti kapcsolatot, minden imát Isten akaratának megfelelően kellene elmondanunk. Így amikor áment mondunk, biztosak lehetünk abban, hogy Isten is „úgy lesz”-et mond, és megadja kérésünket (János 14:13, 1János 5:14).

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért az ámen szóval zárjuk az imádságainkat?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries