settings icon
share icon
Kérdés

Mi az alleluja szó jelentése?

Válasz


Az alleluja szó Händel híres Messiás című oratóriumának kórusdalából (Halleluja-kórus) is ismert lehet olvasónk előtt. Az alleluja valójában egy héber eredetű kifejezés, mely szó szerint annyit jelent, hogy „dicsőitsétek Jahvét". A felszólítás korunkhoz időben közelebbi formája talán így hangozna: „dicsőitsétek Istent", „áldjátok Isten szent Nevét".

A Jelenések könyvének 19. fejezetében is találkozunk az alleluja kifejezéssel. Itt arról olvasunk, amint egy nagy sokaság áll Isten közvetlen jelenlétében, a Mindenható trónja előtt. Ezután a Bárány menyegzőjének kezdetének leszünk tanúi. Isten minden ellensége már lábai zsámolya alá vettetett, az Úr Jézus Krisztus pedig véráldozata által győzedelmeskedett a bűn minden átka felett. A nagy ünneplés során az egész menny hálákat ad Istennek, mikor az összes megigazult, megdicsőült és szent teremtmény egy háladalban emeli fel hangját a Teremtőhöz. A szentek az Ige minden ellenségének legyőzéséért (Jelenések 19:1-3)-, Isten uralmának kiteljesüléséért (4.-6. igevers), és Isten állandó jelenlétéért (7. igevers) fejezik ki hódolatukat, és örömüket. A hála bőséges kiöntetésének eme felcsendülését János apostol csak ezekkel a szavakkal képes érzékeltetni: "És hallám mintegy nagy sokaság szavát, és mintegy sok vizek zúgását, és mintegy erős mennydörgések szavát" (Jelenések 19:6).

Isten népének akkora az öröme a vőlegény (Jézus Krisztus) és jegyese (minden emberi felekezetek feletti szellemi egyház) örökre szóló egybekelése felett, hogy azt csak az alleluja szó képes kellően kifejezni. Legyen bár a mennyei kórus dalának földi, händeli, változata még olyan dicső, a valós mennyei kórus énekének csak merő árnyéka, csalóka visszhangja lehet. Alleluja, „mert uralkodik az Úr, a mi Istenünk, a mindenható" – hangzik a szűnni nem akaró dicséret.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az alleluja szó jelentése?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries