settings icon
share icon
Kérdés

Mi az agnoszticizmus?

Válasz


Az agnoszticizmus az a nézet, amely szerint lehetetlen megbizonyosodni Isten léte felől. Az „agnosztikus” szó jelentése: „ismeret nélküli”. Az agnoszticizmus az ateizmusnak egy intellektuális téren belátóbb formája. Az ateizmus azt vallja, hogy Isten nem létezik — ez egy bizonyíthatatlan állítás. Az agnoszticizmus azzal érvel, hogy Isten létezése nem bizonyítható és nem cáfolható; egyszerűen nem lehet tudni, hogy Ő létezik-e vagy sem. Ebben igaza van az agnoszticizmusnak. Isten létezése nem bizonyítható és nem cáfolható tapasztalati módon.

A Biblia azt mondja, hogy hit által kell elfogadnunk, hogy Isten létezik. A Zsidók 11:6 szerint „hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van; és megjutalmazza azokat, akik őt keresik.” Isten szellem (János 4:24), tehát nem látható, nem megérinthető. Ha Isten nem nyilatkoztatja ki magát nekünk, akkor láthatatlan marad érzékszerveink számára (Róma 1:20). A Biblia állítása szerint Isten létezése egyértelműen meglátható a világegyetemben (Zsoltárok 19:1–4), érzékelhető a természetben (Róma 1:18–22) és bizonyosságot szerezhetünk felőle a szívünkben (Prédikátor 3:11).

Az agnosztikusok nem hajlandók állást foglalni sem Isten létezése mellett, sem Isten létezése ellen. Igazi „kerítésen láblógató” álláspont ez. A teisták hisznek Isten létezésében. Az ateisták hite szerint Isten nem létezik. Az agnosztikusok azt állítják, hogy Isten létezését nem kellene sem hinnünk, sem tagadnunk, mert egyik sem igazán tudható.

Az érvelés kedvéért állítsuk félre Isten létezésének egyértelmű, tagadhatatlan bizonyítékait. Ha a teizmus és az agnoszticizmus állításait egyenrangúnak fogadjuk el, vajon melyiknek hihetünk leginkább a halál utáni élettel kapcsolatban? Ha nincs Isten, akkor halálukkor mind a teisták, mind az agnosztikusok egyszerűen megszűnnek létezni. Ha Isten létezik, akkor a teistáknak is és az agnosztikusoknak is számot kell majd adniuk előtte, amikor meghalnak. Ebből a szempontból egyértelműen „jobban megéri” teistának lenni, mint agnosztikusnak. Ha egyik álláspont sem bizonyítható vagy cáfolható, akkor bölcs dolognak tűnik aprólékosan megvizsgálni azt a nézetet, amelynek a végtelen örökkévalóság szempontjából kívánatosabb a végeredménye.

Semmi gond nincs azzal, ha valakinek kételyei vannak. Sok dolog van a világban, amit nem értünk. Gyakran azért kételkednek Isten létezésében, mert nem értik meg azt, vagy nem értenek egyet azzal, amit Isten cselekszik vagy megenged. Ugyanakkor véges emberi lényként nem várhatjuk el, hogy megértsük a végtelen Istent. A Róma 11:33–34 azt mondja, hogy „Ó, Isten gazdagságának, bölcsességének és ismeretének mélysége!

Milyen megfoghatatlanok az ő ítéletei, és milyen kikutathatatlanok az ő útjai! Ugyan ’ki értette meg az Úr szándékát, vagy ki lett az ő tanácsadójává?’” A hitünket kell Istenbe vetnünk, és hittel kell rábíznunk magunkat útjaira. Isten készen áll és hajlandó rá, hogy fantasztikus módon kijelentse magát a benne hívőknek. Az 5 Mózes 4:29 hirdeti, hogy „ha keresni fogod ott az Urat, a te Istenedet, megtalálod, ha teljes szívvel, lélekkel keresed.”

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az agnoszticizmus?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries