settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia az örökbefogadásról?

Válasz


Az örökbeadás szeretetteljes alternatíva lehet azok számára, akik – ilyen vagy olyan okból – nem tudnak gondoskodni gyermekeikről, ezenkívül válasz azon párok imáira, akiknek nem születhet saját gyermekük. Egyesek kifejezetten elhívást kapnak arra, hogy az örökbefogadás révén olyan gyermekekkel gyarapítsák a családjukat, akik biológiailag nem tőlük származnak. A Biblia is mindenhol pozitívan beszél az örökbefogadásról.

Mózes 2. könyvében olvasunk egy Jókébed nevű héber asszonyról, aki abban az időben szült fiút, amikor a fáraó parancsba adta, hogy minden újszülött héber fiúgyermeket öljenek meg (2Móz 1:15-22). Jókébed fogott egy kosarat, bekente vízhatlan anyagokkal, aztán belefektette a gyermekét és letette a folyóparti sás közé. A fáraó egyik lánya észrevette a kosarat, és kihúzta a vízből. A benne talált gyermeket örökbe fogadta, és a Mózes nevet adta neki. Ez a Mózes lett később Isten hűséges és áldott szolgája (2Móz 2:1-10).

A szépséges Esztert, akiről a róla elnevezett könyvben olvasunk, szülei halála után a nagybátyja fogadta örökbe. Később királynővé koronázták, és az ő közbenjárásával menekült meg a zsidó nép. Az Újszövetségben Jézus Krisztus nem férfi magvából, hanem a Szent Szellemtől fogant (Mt 1:18). Édesanyjának férje, József, tulajdonképpen „örökbe fogadta” és a saját fiaként nevelte a kis Jézust.

Isten azt mondja, hogy amikor átadjuk a szívünket Krisztusnak, s egyedül belé vetjük a hitünket és tőle várjuk megváltásunkat, Isten családtagjaivá leszünk – nem testi fogantatásunk révén, hanem örökbefogadás útján. „Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: ’Abbá, Atya!’” (Róm 8:15) A családba való befogadás önkéntes döntésen és a szereteten alapul. „Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint” (Ef 1:5). Ahogyan Isten befogadja szellemi családjába mindazokat, akik megváltójuknak vallják Krisztust, úgy kellene mindnyájunknak imádkozó szívvel elgondolkozni azon, hogy ne fogadjunk-e be mi is gyermekeket a magunk földi családjába.

A Biblia egyértelműen pozitív fényben tünteti fel a testi és szellemi értelemben vett örökbefogadást egyaránt. Az örökbefogadó és az örökbefogadott egyformán nagy áldásban részesül, hasonlóan ahhoz, amikor Isten befogad bennünket a családjába.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia az örökbefogadásról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries