settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia az abortuszról?

Válasz


A Bibliában nem kerül szóba az abortusz kérdése. Ugyanakkor a Szentírás számtalan tanítása teljesen egyértelművé teszi, hogy mi Isten véleménye róla. A Jeremiás 1:5 szerint Isten már azelőtt ismer bennünket, mielőtt megformál az anyaméhben. A Zsoltárok 139:13–16 arról szól, hogy Isten aktívan részt vesz teremtésünkben, anyaméhben való formálódásunkban. A 2 Mózes 21:22–25 ugyanazt a büntetést — halált — írja elő a méhben lévő magzat halálát okozó személynek, mint annak, aki gyilkosságot követ el. Mindez egyértelműen jelzi, hogy Isten szemében az anyaméhben létező magzat éppen annyira ember, mint egy érett felnőtt. A keresztyén ember számára az abortusz nem az asszony választási szabadságának kérdése. Sokkal inkább egy olyan emberi lény életének vagy halálának a kérdése, aki Isten képére teremtetett (1 Mózes 1:26–27; 9:6).

A keresztyén állásponttal szemben először mindig az a kérdés merül fel, hogy akkor mi a helyzet a nemi erőszak és/vagy vérfertőzés eseteivel. Valóban nagyon szörnyű, ha valaki nemi erőszak és/vagy vérfertőzés következményeként esik teherbe, de valóban a magzat meggyilkolása a helyes válasz ilyen esetben? Két helytelen dologból soha nem lesz egy helyes. A nemi erőszak/vérfertőzés következményeként megszülető csecsemőt örökbe lehet adni egy szerető házaspárnak, akiknek nem lehet saját gyermekük, vagy maga az anya is felnevelheti őt. A magzat abszolút nem felelős a történtekért; nem szabadna az apa gonoszsága miatt bűnhődnie.

A második kérdés, ami az abortusszal kapcsolatos keresztyén állásponttal szemben megfogalmazásra kerül az, hogy mi a helyzet akkor, amikor az anya élete forog kockán. Őszintén szólva, erre a kérdésre a legnehezebb válaszolni abortusz témában. Először is, ne felejtsük el, hogy világviszonylatban az elvégzett művi terhességmegszakításoknak csupán kevesebb mint 0,1 százaléka mögött áll ez az indok. Nagyságrendekkel több asszony végeztet abortuszt kényelemből, mint saját élete megmentése érdekében. Másodszor, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy Isten a csodák Istene. Meg tudja tartani az anya és a magzat életét is, még ha minden orvosi előrejelzés ez ellen szól is. Végső soron viszont ezt a kérdést csak a férj, a feleség és Isten közösen döntheti el. Az ennyire nehéz helyzetbe kerülő házaspár kérjen bölcsességet az Úrtól (Jakab 1:5), hogy mi az Ő akarata számukra.

Az elvégzett abortuszok több mint 95 százaléka ma olyan asszonyokkal történik, akik egyszerűen nem akarnak gyermeket. A nemi erőszak, a vérfertőzés és az anya egészségügyi kockázata az esetek kevesebb mint öt százalékában fordul csak elő. Még a nehezebb öt százalék esetében sem szabad egyből az abortuszhoz nyúlni. Az anyaméhben cseperedő emberke élete megér minden erőfeszítést, ami a megszületéshez szükséges.

Ha valaki már átesett abortuszon, az jó ha nem felejti el, hogy az abortusz bűne nem kevésbé megbocsátható, mint bármely más bűn. A Krisztusba vetett hit által minden bűn bocsánatot nyerhet (János 3:16; Róma 8:1; Kolossé 1:14). A Jézus Krisztusba vetett hit által bűnbocsánatban részesülhet az abortuszon átesett anya, az abortuszt támogató apa, és még az abortuszt végző orvos is.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia az abortuszról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries