settings icon
share icon
Kérdés

Ki vagy mi Abaddón/Apollüon?

Válasz


Az Abaddón/Apollüon név a Jelenések 9:11-ben fordul elő. „Királyuk az alvilág angyala volt, neve héberül Abaddón, a görögben pedig az Apollüón, vagyis a Pusztító nevet viseli." Héberben az Abaddón „pusztulás helyét" jelenti, a görög cím, Apollüon szó szerinti jelentése „a pusztító".

A Jelenések 8-9-ben János az utolsó idők azon szakaszát írja le, amikor néhány angyal megfúj hét trombitát, ezzel jelezve hét, az embereket sújtó különböző ítéletet. Amikor az ötödik angyal megfújja a trombitát, az alvilág mélysége, egy nagy füstölő gödör, meg fog nyílni, és egy sereg démoni sáska jön ki belőle (Jelenések 9:1-3). Ezek a teremtmények hatalmat kapnak arra, hogy minden személyt megkínozzanak, aki nem viseli Isten pecsétjét (4.v.). Olyan intenzív fájdalmat okoznak, hogy elszenvedője a halált kívánja, de a halál nem adatik meg neki (6.v.). Abaddón/Apollüón a mélység ura és ezen démoni sáskák királya.

Abaddón/Apollüon gyakran szerepel a Sátán másik neveként. Úgy tűnik azonban, hogy a Szentírás különbséget tesz Sátán és Apollüon között. Később a Jelenésekben Sátánt 1000 évre megkötözve találjuk az alvilág mélységében (Jelenések 20:1-3). Ekkor aztán szabadjára engedik, hogy pusztulást hozzon a földre (7-8.v.), és végül elnyeri végső, örök büntetését (10.v.). Abaddón/Apollüon valószínűleg Sátán egyik beosztottja, egy pusztító démon, és egyike az Efezus 6:12-ben említett erőknek, hatalmaknak és uraknak.

John Bunyan klasszikus allegóriája, A zarándok útja megörökít egy emlékezetes jelenetet, amikor Keresztyén egy démoni szörnnyel, Apollionnal harcol. Nevéhez híven, Apollion majdnem elpusztítja Keresztyént. A zarándok fegyverzetével ellenáll a támadásoknak, és kardot ránt, hogy elhárítsa az ördögöt. Bunyan Apollionja lelki ellenségünket jelképezi, de a karakter ihletője valós. A Jelenésekben szereplő Abaddón/Apollüon valós lény, aki egy nap Isten ítélete idején fájdalmat zúdít az emberekre.

EnglishVissza a magyar oldalra

Ki vagy mi Abaddón/Apollüon?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries