settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a világvégéről?

Válasz


A „világvége" névvel ellátott eseményt a 2Péter 3:10 írja le: „De el fog jönni az Úr napja, mégpedig úgy, mint a tolvaj, amikor az egek recsegve-ropogva elmúlnak, az elemek égve felbomlanak, a föld és a rajta levő alkotások is megégnek." Ez egy sor eseménynek a csúcspontja, amit az Úr napjának hívunk, és azt az időszakot jelöli, amikor Isten beavatkozik a világ történelmébe, hogy megítélje azt. Abban az időben mindent, amit alkotott, „a mennyet és a földet" (1Mózes 1:1), el fogja pusztítani.

A legtöbb bibliatudós szerint erre a millenniumnak nevezett ezeréves királyság után fog sor kerülni. Ez alatt az ezer év alatt Krisztus fog uralkodni a földön Jeruzsálemből, Dávid trónjáról (Lukács 1:32-33), és békében fog uralkodni, de „vasvesszővel" (Jelenések 19:15). Az ezer év végén a Sátánt elengedik, ismét legyőzik, és a tüzes tóba vetik (Jelenések 20:7-10). Aztán Isten végső ítélete követeztében a 2Péterben leírt világvége fog bekövetkezni. A Biblia több dolgot is elárul erről az eseményről.

Először is, célját tekintve világméretű katasztrófa lesz. Az „egek" a fizikai világra – a csillagokra, bolygókra, galaxisokra – vonatkozik, amelyet valamilyen hatalmas robbanás fog felemészteni, talán egy atomrobbanás, amely minden ma ismert anyagot felemészt és eltöröl. A világegyetemet alkotó minden elem elolvad a hőségben (2Péter 3:12). Ez ugyanakkor egy hangos esemény is lesz: minden „recsegve-ropogva" fog elmúlni. Kétség nem fog hozzáférni, hogy mi folyik. Mindenki látni és hallani fogja, mert (egyes kéziratokban) azt is olvassuk, hogy minden eltűnik.

Ez után Isten új eget és új földet teremt (Jelenések 21:1), amely magában fogja foglalni az új Jeruzsálemet (2.v.), a menny fővárosát, a tökéletes szentség helyét, amely le fog szállni a földre. Ebben a városban fognak élni a szentek – azok, akiknek a neve beíratott a Bárány élet könyvébe (Jelenések 13:8) – örökre. Péter úgy utal az új teremtésre, mint az igazság otthonára (2Péter 3:13).

Talán a legfontosabb rész annak a napnak a kapcsán a 11-12. versekben olvasható: „Mivel pedig mindezek így felbomlanak, milyen szentül és kegyesen kell nektek élnetek, akik várjátok és siettetitek az Isten napjának eljövetelét, amikor majd az egek lángolva felbomlanak, és az elemek égve megolvadnak!" A hívők tudják, hogy mi fog történni, ezért úgy kell élniük, hogy ezt az ismeretet tükrözzék. Ez az élet elmúlik, és az eljövendő új égre és földre kell koncentrálnunk. A szent és istenfélő életvitelünkkel bizonyságot kell tennünk azoknak, akik nem ismerik a Megváltót, és másoknak is beszélnünk kell Róla, hogy megszabadulhassanak a szörnyű végtől, amelyben akkor részesülnek, ha elutasítják Krisztust. Buzgón várjuk Isten „Fiát, akit feltámasztott a halottak közül, aki megszabadít minket az eljövendő haragtól" (1Thesszalonika 1:10).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a világvégéről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries