settings icon
share icon
Kérdés

Hogy tudnak a hívők a világban élni, de nem el világból valóan?

Válasz


Amikor az Újszövetségben a világról olvasunk, a görög cosmos szót találjuk. A cosmos legtöbbször a benépesedett földre és a földön élő emberekre utal, amely Istentől elkülönülve működik. Ennek a kozmosznak Sátán az ura (János 12:31, 16:11, 1János 5:19). Ha megértjük azt az egyszerű jelentést, hogy a világ arra a világrendszerre vonatkozik, amelyet Sátán ural, jobban tudjuk értékelni Krisztus állítását, miszerint a hívők többé nem e világból valók: többé nem a bűn uralkodik felettünk, és a világ alapelvei nem tartanak többé fogva. Sőt, inkább Krisztus képére formálódunk, és ahogy növekedünk Krisztusban, a világ dolgai egyre kevésbé érdekelnek.

A Jézus Krisztusban hívők egyszerűen benne vannak a világban – testileg jelen vannak –, de nem a világból valók, és nem a világ értékeit képviselik (János 17:14-15). Hívőként el kell különülnünk a világtól. Ezt jelenti szentnek lenni és egy szent és igaz életet élni: elkülönülni. Nem vehetünk részt a világ bűnös dolgaiban, és nem igazodhatunk a világ ízléstelen és korrupt gondolkodásához. Lényünkkel és értelmünkkel inkább Jézus Krisztushoz kell igazodnunk (Róma 12:1-2). Ez naponkénti elkötelezettséget és cselekedeteket jelent.

Azt is meg kell értenünk, hogy azért is szükséges a világban élnünk, de nem a világ szerint, hogy világítani tudjunk a lelki sötétségben élőknek. Úgy kell élnünk, hogy a hitetlenek, látva a mi jó cselekedeteinket és viselkedésünket, felismerjék, hogy mi valahogy „mások" vagyunk. Azok a hívők, akik minden igyekezetükkel úgy élnek, gondolkoznak és cselekszenek, ahogy a hitetlenek, kárára vannak Krisztusnak. Még a pogányok is tudják, hogy „[g]yümölcseikről ismeritek meg őket" (Máté 7:16), és a hívőknek a bennünk lakozó Szentlélek gyümölcsét kell teremjék.

A világban lenni azt is jelenti, hogy élvezhetjük a világ dolgait, mint például Isten csodálatos teremtését, de nem sajátíthatjuk el a világ értékrendszerét, és nem hajhászhatjuk a világi élvezeteket. Többé nem az élvezetek az életünk célja, hanem Isten imádata.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogy tudnak a hívők a világban élni, de nem el világból valóan?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries