settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent, hogy ne szeressük a világot?

Válasz


Az 1János 2:15-16-ben ez áll: „Ne szeressétek a világot, se azt, ami a világban van. Ha valaki szereti a világot, abban nincs meg az Atya szeretete. Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, a szem kívánsága, és az élettel való kérkedés, nem az Atyától, hanem a világtól van." Mégis, a János 3:16 így kezdődik: „Mert úgy szerette Isten a világot..." Szóval Isten szereti a világot, de mi ne szeressük? Mi áll a látszólagos ellentmondás mögött?

A Bibliában a világ szó utalhat a földre és a fizikai univerzumra (Zsidók 1:2, János 13:1), de leggyakrabban arra a humanisztikus rendszerre vonatkozik, amely hadilábon áll Istennel (Máté 18:7, János 15:19, 1János 4:5). Amikor a Biblia azt mondja, hogy Isten szereti a világot, akkor az azt benépesítő emberekre gondol (1János 4:9). Nekünk, Isten gyermekeinek szintén szeretnünk kell másokat (Róma 13:8, 1János 4:7, 1Péter 1:22). Az irgalmas szamaritánus példázata világossá teszi, hogy nem dönthetjük el, hogy kit szeretünk és kit nem (Lukács 10:30-37).

Amikor a Biblia azt mondja, hogy ne szeressük a világot, annak romlott értékrendszerére utal. Ennek a világnak Sátán az istene, és az ő értékrendszere eltér Istenétől (2Korinthus 4:4). Az 1János 2:16 leírja, mit képvisel pontosan Sátán rendszere: a test kívánságát, a szem kívánságát és az élettel való kérkedést. Minden elképzelhető bűn beleesik e három gonoszság valamelyikébe: az irigység, házasságtörés, büszkeség, hazugság, önzés, stb. mind erről a három tőről fakad.

Amikor Krisztushoz fordulunk, a világot hagyjuk magunk mögött. Az Ézsaiás 55:7 azt mondja, hogy ha Istenhez akarunk fordulni, el kell hagynunk a magunk útjait és gondolatait. A zarándok útja c. könyvében John Bunyan úgy mutatja be a hívőt, mint aki tekintetét az égre emeli, a legjobb könyvet tartja a kezében, és a világot a háta mögött tudja.

A világ gyakran ünnepli a bűnt. A szórakoztató média arra bíztat, hogy irigyeljük a bűnösöket, és balgán a „szép emberekhez" hasonlítsuk magunkat (ld. Példabeszédek 23:17). Gyakran a sztárok népszerűsége abban rejlik, hogy képesek elégedetlenséget gerjeszteni a saját életünk iránt. A reklámkészítők arra építenek, hogy hajlamosak vagyunk szeretni ezt a világot, és a legtöbb marketingkampány valamilyen formában a test kívánságára, a szem kívánságára vagy az élettel való kérkedésre apellál.

A világ szeretete azt jelenti, hogy a világ kincseit, filozófiáit és prioritásait értékeljük. Isten azt mondja gyermekeinek, hogy az Ő örök értékrendszeréhez igazítsák a prioritásaikat. Először Isten országát és igazságát kell keresnünk (Máté 6:33). Senki sem szolgálhat két úrnak (Máté 6:24), és egyszerre nem kötelezhetjük el magunkat Istennek is és a világnak is.

Amikor a Krisztusba vetett hit által belépünk Isten családjába, Isten képessé tesz arra, hogy kilépjünk a romlott világi életvitelből (2Korinthus 5:17). Egy másik ország polgárai leszünk (Filippi 1:27, 3:20). Vágyaink a menny felé irányulnak, és elkezdünk örök kincseket gyűjteni (Lukács 12:33, 1Timóteus 6:18-19). Rájövünk, hogy ami igazán értékes, az örök, nem ideiglenes, és többé nem szeretjük a világot.

Ha továbbra is úgy szeretjük a világot, ahogy a hitetlenek, a lelki növekedésünk lebénul, és Isten országában nem tudunk gyümölcsöt teremni (Máté 3:8, Lukács 6:43-45, János 15:1-8). A János 12:25-ben Jézus fogta ezt a gondolatot, és egy szinttel feljebb emelte: „Aki szereti az életét, elveszti; aki pedig gyűlöli az életét e világon, örök életre őrzi meg azt." A világ szeretetének elvetése a saját életünkre is kihat. Jézus azt mondta, hogy ha valamit jobban szeretünk, mint Őt, akkor nem vagyunk méltók hozzá (Máté 10:37-38).

Általában véve, a Bibliában a világ szó a Sátán uralma alatti, gonosz rendszerre vonatkozik, amely eltávolít minket az Isten imádatától. Kálvin János azt mondta: „Az emberi szív egy bálványgyártó műhely." Bármiből képesek vagyunk bálványt gyártani. Szívünk minden szenvedélye, amelyet nem Isten helyezett oda a maga dicsőségére, bálvánnyá válhat (1Korinthus 10:31). A világ szeretete bálványimádás (1Korinthus 10:7,14). Ezért, noha a világon élő embereket szeretnünk kell, óvatosnak kell lennünk mindennel szemben, ami szembeszáll Istennel, hogy elnyerje hódolatunkat.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent, hogy ne szeressük a világot?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries