settings icon
share icon
Kérdés

Valódi-e a torinói lepel?

Válasz


A torinói lepel egy vászonkendő, amelyről némelyek úgy vélik, hogy ebben temették el Jézus Krisztust. A négy evangélium mindegyike említi, hogy Jézust egy kendőbe csavarták, és így temették el (Máté 27:59, Márk 15:46, Lukács 23:53, János 19:40). A torinói leplet Kr.u. a 14. században fedezték fel, vagy legalább is akkor hozták nyilvánosságra. A torinói leplet arról a városról nevezték el, amelyben őrzik, az olaszországi Torinóról.

Ezen az oldalon láthatunk néhány képet/fényképet róla: http://www.shroud.com/examine.htm. Ha jól megvizsgáljuk a torinói leplet, úgy tűnik, hogy ezt egy keresztre feszített személynél alkalmazták. A kezeken és lábakon olyan jelölések találhatók, amelyek megfelelhetnek a keresztre feszítés által okozott sebeknek. Olyan sebhelyek is találhatók rajta, amelyek hasonlóak Jézus kínzásának következményeihez a feje körül, a hátán és a lábain.

A torinói lepel tényleg az a kendő, amelyben Jézus Krisztust eltemették? A lepel valódiságát illetően sok vita folyik. Némelyek szentül hiszik, hogy ebben temették el Krisztust. Mások szerint ez egy ily módon szőtt anyag vagy egy művészi alkotás. Végeztek néhány kormeghatározó vizsgálatot, amely a torinói leplet a Kr.e.-i 10. századra vagy későbbre datálják. Más tesztek olyan spórákat, polleneket találtak, amelyek elterjedtek Izraelben, és ez alapján a Kr.u. 1. századra tehető az időpont. De egyik időpontra sincs döntő bizonyíték.

A legjobb érv a torinói lepel hitelességét illetően az, hogy a Biblia minden bizonyítékot nélkülöz egy ilyen temetkezési lepel létezését illetően. Mint korábban említettük, a Biblia beszél egy egy darabos kendőről, amelybe Jézus testét csavarták, miután levették a keresztről. Valószínűleg ebben a vászonkendőben szállították a testet arimátiai József közeli sírjához. A sírnál sietősen elvégezték a temetés előkészületeit, amelybe a test megmosása és újbóli becsavarása tartozhatott. A Lukács 24:12 lepedőket említ. Ezekre a lepedőkre (több) utal kétszer is a János 20:5-6. A János 20:7 pedig egy kendőről beszél, „amely a fején volt". Úgy tűnik, hogy ezek a leírások a tényleges temetkezési kendőkről – lepedők, nem egy lepedő, illetve egy külön kendő, amellyel a fejet fedték be – tagadják annak lehetőségét, hogy a torinói lepel az a lepedő lenne, amelyben Krisztust eltemették.

Mit szűrhetünk le tehát a torinói lepel kapcsán? Lehet, hogy egy keresztre feszített ember lepedője volt, de nem valószínű, hogy köze lenne Krisztus halálához. De még ha valóban Krisztus temetkezési kendője lenne, akkor sem imádhatnánk vagy tisztelhetnénk a torinói leplet. Kétes természetéből adódóan a torinói lepel nem használható Krisztus feltámadásának bizonyítékaként. Hitünk nem a torinói leplen alapul, hanem Isten írott igéjén.

EnglishVissza a magyar oldalra

Valódi-e a torinói lepel?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries