settings icon
share icon

A thesszalonikaiakhoz írt 2. levél

Szerző: A 2Thesszalonika 1:1 szerint A thesszalonikaiakhoz írt 2. levelet Pál apostol írta talán Szilvánusszal és Timóteussal közösen.

Keletkezés ideje: A thesszalonikaiakhoz írt 2. levél Kr. u. 51-52 körül íródott.

A könyv célja: A thesszalonikai híveknek továbbra is téves elképzelésük volt az Úr napját illetően: azt gondolták, hogy az Úr napja már elérkezett, úgyhogy abbahagyták a munkát. Ezenkívül súlyos üldözéssel kellett szembenézniük. Pál levelében egyrészt a félreértéseket kívánta eloszlatni, másrészt pedig vigasztalni próbálta őket.

Kulcsigék: 2Thesszalonika 1:6-7: „Mert hiszen igazságos dolog az Isten előtt, hogy gyötrőiteknek gyötrelemmel fizessen, nektek pedig, akiket gyötörtek, enyhülést adjon mivelünk együtt. Mert amikor az Úr Jézus megjelenik a mennyből hatalmának angyalaival.”

2Thesszalonika 2:13: „Mi pedig hálával tartozunk az Istennek mindenkor értetek, testvéreim, akiket szeret az Úr, mert kiválasztott titeket az Isten kezdettől fogva az üdvösségre, a Lélek megszentelő munkája és az igazságba vetett hit által."

2Thesszalonika 3:3: „De hűséges az Úr, aki megerősít titeket, és megőriz a gonosztól.”

2Thesszalonika 3:10: „Mert akkor is, amikor nálatok voltunk, azt parancsoltuk nektek: ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék.”

Rövid összefoglalás: Pál üdvözli a thesszalonikai gyülekezetet, majd bátorítja és inti a testvéreket. Megdicséri őket mindazért, amit hallomása szerint az Úrban tesznek, és imádkozik értük (1:11-12). A 2. részben elmagyarázza nekik, hogy mi fog történni az Úr napján (2:1-12), majd bátorítja őket, hogy álljanak meg szilárdan, s végül arra inti őket, hogy tartsák távol magukat a tétlen emberektől, akik nem az evangélium szerint élnek (3:6).

Kapcsolat az Ószövetséggel: Pál a végidőkkel kapcsolatos értekezésében több ószövetségi szakaszt is megemlít, s ezzel megerősíti az ószövetségi próféták hitelességét. A végidőkkel kapcsolatban itt olvasható tanítása számos ponton Dániel prófétán és Dániel látomásain alapul. A 2:3-9 versekben Dánielnek „a bűn emberével” kapcsolatos próféciájára utal (Dán 7-8).

Gyakorlati alkalmazás: A thesszalonikaiakhoz írt 2. levél sok olyan információt tartalmaz, amely a végidőket magyarázza. Felszólít bennünket, hogy ne legyünk restek, hanem dolgozzunk meg azért, amit el szeretnénk érni. Több nagyszerű imát is találunk a levélben, amely utat mutathat azzal kapcsolatban, hogy miként imádkozzunk keresztény testvéreinkért.

EnglishVissza a magyar oldalra

A thesszalonikaiakhoz írt 2. levél
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries