settings icon
share icon
Kérdés

Mi a szövetség ládája?

Válasz


Isten, szolgáján, Mózesen keresztül, (egy feltételes) szövetséget kötött Izrael gyermekeivel. Generációkon átívelő áldásokat ígért nekik és gyermekeiknek, ha engedelmeskednek neki és törvényeinek, de mindig figyelmeztette őket a gyötrelemre, a büntetésre és szétszóratásra, ha nem engedelmeskednek. Szövetsége jeléül készíttetett az izraelitákkal egy ládát, amelyet Ő maga tervezett meg, amelyekbe el kellett helyezni a tíz parancsolatot tartalmazó kőtáblákat. A ládát frigyládának nevezték, és arannyal bevont akácfából készítették. Ezt hívják más szóval a szövetség ládájának. A ládát a pusztában a szentsátor belső szentélyében, majd a jeruzsálemi templom megépülése után abban kellett tartani.

A szövetség ládájának valódi jelentőségét az adta, ami a láda fedelét, az ún. irgalom székét vette igénybe. Az irgalom széke elnevezés héber megfelelőjének jelentése: elfedni, eltakarni, lecsendesíteni, megtisztítani, engesztelést szerezni. Emiatt ment be a főpap évente egyszer (3Mózes 16) a szentek szentjébe, ahol a ládát tartották, és mutatott be engesztelő áldozatot a maga és a népe bűneiért. A pap egy feláldozott állat vérével hintette meg az irgalom székét, hogy lecsendesítse Isten haragját a múltban elkövetett bűnök miatt. Ez volt az egyetlen hely a világon, ahol ezt az engesztelést be lehetett mutatni.

Az irgalom széke egy szimbolikus előképe volt a végső áldozatnak, Krisztus vérének, amelyet a kereszten ontott ki a bűnök eltörlése végett. Pál apostol, aki korábban farizeus volt és ismerte az Ószövetséget, jól ismerte ezt a gondolatkört, és ezért írta Krisztusról a Róma 3:24-25-ben, hogy Ő fedezi el a bűneinket: „...Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által. Mert az Isten őt rendelte engesztelő áldozatul azoknak, akik az ő vérében hisznek...". Ahogy csak egy helyen lehetett elvégezni az áldozatot az Ószövetségben, és pedig a szövetség ládájának irgalom székén, úgy az Újszövetségben is és a jelen időkben is csak egy helyen történhet engesztelés, a Jézus Krisztus keresztjénél. A hívők már nem a ládára tekintenek engesztelésért és megváltásért, hanem magára az Úr Jézusra.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a szövetség ládája?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries