settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia mit mond a melegek örökbefogadáshoz való jogáról?

Válasz


A Bibliának általánosságban sok pozitív mondanivalója van az örökbefogadásról, a homoszexualitást viszont mint az Isten ellen való erkölcstelen és természetellenes bűnt egyetemesen elítéli. Míg a meleg/leszbikus/homoszexuális örökbefogadás modern kori gyakorlatát a Szentírás konkrétan nem említi (így sem jót-, sem rosszat nem mond róla), addig a jelenség homoszexuális komponensét mégsem lehet figyelmen kívül hagyni. A melegek örökbefogadáshoz való joga értelemszerűen egy meleg “családot” eredményez, amit aztán igyekszik a heteroszexuális családdal egyenrangúként kezelni. Ez a megközelítés viszont a család Isten által elrendelt bibliai modelljét tiporja.

Egyesek azzal érvelnek a melegek örökbefogadási gyakorlata mellett, hogy az adoptációs várólistán lévő gyermekek szükségleteit szem előtt tartva a gyermeknek nyilván jobb, ha meleg szülei lesznek, mint ha egyáltalán nem lennének szülei. A következő két tényt azonban nem lehet megkerülni: a homoszexualitás Isten kivitelezett tervének elferdítése (idegen szóval: perverziója), továbbá egy homoszexuális pár nem alkothat egy az Isten család-definíciója szerinti “családot” (lásd 1.Mózes 1:28; 2:24). A gyermek legfőbb szükséglete ugyanakkor nem feltétlenül az, hogy két szülője legyen; a gyermek legnagyobb szükséglete az, hogy istenfélő, gondoskodó módon viseljenek róla gondot, és hogy istenfélő példaképek legyenek az életében.

Isten olyannak alkotta meg a családot, hogy a gyermekek abban a stabil és szeretetteljes környezetben nőhessnek fel, amit egy élethosszig tartó kapcsolat mellett elkötelezett férfi és nő biztosít számukra. Ez a minta világosan kirajzolódik abban, amilyennek Isten Ádám és Éva kapcsolatát teremtett, de abban is, hogy parancsba adta nekik, hogy szaporodjanak és sokasodjanak. Ugyanezen minta érvényesülése érhető tetten annak tényében is, hogy Isten úgy döntött, Fiát egy családra bízza; Isten megakadályozta, hogy József elváljon Máriától (Máté 1:19-20), és ezzel megőrizte a család magvát alkotó férj, feleség és gyermek egységét.

Ezzel tehát azt állítjuk, hogy az örökbefogadás lehetőségét kizárólag stabil kis családokra kell korlátozni? Nem, egyáltalán nem. A Biblia nem foglalkozik közvetlenül azzal a kérdéssel, hogy kinek kellene megengedni az örökbefogadást. Míg tehát a Biblia tanai alapján képesek vagyunk meghatározni egy ideális örökbefogadás körülményeit, addig bibliai alapon nem lehet alátámasztani azt, hogy az örökbefogadást ezen ideális körülmények meglétére korlátozzuk.

Ezek szerint akkor a keresztényeknek támogatniuk kellene a melegek örökbefogadáshoz való jogát? Az alapján, amit a Biblia a homoszexualitásról mond, a helyes válasz kizárólag a “nem” lehet. A homoszexualitás épp a család alapvető jellegének kiforgatása, pontosabban annak a perverziója, aminek Isten a családot eredetileg szánta. A keresztények tehát nem támogathatnak olyasvalamit, ami egyenesen szembemegy Isten akaratával.

Ugyanakkor a keresztények arról is ismeretesek kell legyenek, hogy örömest vállalják gyermekek örökbe fogadását. A keresztény élet egy olyan áldozat-, de főleg szeretetteljes evilági utazás kell legyen, melynek során annak a különféle módjait is meg kell találjuk, hogy hogyan érhetjük el embertársainkat a leghatékonyabban az evangélium üzenetével. Az állami gondozás, valamint és nevelőszülői rendszer működésének örökbefogadás általi segítése keresztény cselekedetnek számít, az örökbefogadott gyermekek “...az Úr tanítása és intése szerint...” (Efézusbeliekhez 6:4) való felnevelése pedig nem kevésbé.

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia mit mond a melegek örökbefogadáshoz való jogáról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries