settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan küzdhetem le a kísértést?

Válasz


A Szentírás azt mondja, hogy mindnyájan szembetaláljuk magunkat kísértésekkel. Az 1Korinthus 10:13 szerint „Eddig még csak olyan próbatétel ért benneteket, amely minden más embert is előbb-utóbb elér." (Egyszerű) Ez talán némi bátorításként szolgál, amikor úgy érezzük, hogy a világ csak ránk pályázik, és mindenki más ellen tud állni a kísértésnek. Tudjuk, hogy Krisztus szintén megkísértetett. „Mert nem olyan főpapunk van, aki ne tudna megindulni erőtlenségeinken, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan kísértést szenvedett mindenben, kivéve a bűnt" (Zsidók 4:15).

Akkor honnan jönnek ezek a kísértések? Először is, nem Istentől, noha Ő engedi meg, hogy jöjjenek. A Jakab 1:13 szerint „az Isten a gonosztól nem kísérthető, és ő maga sem kísért senkit a gonosszal." Jób első fejezetében látjuk, hogy Isten megengedi a Sátánnak, hogy megkísértse Jóbot, de tesz némi kitételt. Sátán mint ordító oroszlán jár körülöttünk, keresve, akit elnyeljen (1Péter 5:8). A 9. vers arra int, hogy álljunk ellen neki, tudván, hogy más keresztyének szintén megtapasztalják a támadásait. Ezekből a szakaszokból tudhatjuk, hogy a kísértések Sátántól származnak. A Jakab 1:14 szerint a kísértések magunkból is fakadhatnak. Akkor is kísértésbe eshetünk, amikor saját kívánságaink vonzanak és csalogatnak (14.v.). Megengedünk magunknak bizonyos gondolatokat, elmegyünk oda, ahova nem kellene, és a kívánságaink alapján hozunk döntéseket, amik mind kísértésbe vezetnek.

Hogyan állhatunk ellen a kísértésnek? Először is, meg kell vizsgálnunk, mit tett Jézus, amikor a pusztában a Sátán megkísértette (Máté 4:1-11). A Sátán minden kísértésére ugyanaz volt a válasz: „Meg van írva", és Jézus idézte a Szentírást. Ha Isten Fia az Isten igéjét használta, hogy hatékonyan véget vessen a kísértésnek – ami biztosan működik, hiszen három sikertelen próbálkozás után az ördög eltávozott tőle (11.v.) –, akkor mennyivel inkább nekünk is használnunk kell azt, hogy leküzdhessük a kísértéseinket? Minden kísérletünk az ellenállásra gyenge és hatástalan lesz, hacsak a Szentlélek nem ad erőt az ige folyamatos olvasása, tanulmányozása és elmélyítése révén. Ily módon megváltozhatunk értelmünk megújulásával (Róma 12:2). Nincs más fegyver a kísértéssel szemben, csak a Lélek kardja, amely az Isten beszéde (Efezus 6:17). A Kolossé 3:2-ben ez áll: „Az odafennvalókkal törődjetek, ne a földiekkel." Ha a legfrissebb tévéműsorral, zenével és más dologgal foglalkozunk, amiket a kultúra nyújt, akkor olyan képek és üzenetek fognak bombázni, amelyek elkerülhetetlenül bűnös kívánságokhoz vezetnek. De ha a tökéletes Írásból megértjük Isten fenségét és szentségét, Krisztus szeretetét és könyörületét, és mindkettejük csodálatosságát, és ez foglalkoztatja az elménket, akkor a világ iránti érdeklődésünk és a kívánságaink lankadnak vagy eltűnnek. De ha az ige nem gyakorol hatást az elménkre, akkor fogékonyak leszünk a Sátán ármánykodásaira.

Ez tehát az egyetlen módja, hogy megóvjuk szívünket és elménket, hogy távol tudjuk tartani magunkat a kísértések forrásától. Jussanak eszünkbe Krisztus szavai, amelyeket elárultatása estéjén a tanítványainak mondott a kertben: „Virrasszatok, és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek: a lélek ugyan kész, de a test erőtlen" (Máté 26:41). A legtöbb hívő nem szándékosan ugrik fejest a bűnbe, de mégsem tud ellenállni neki, mert a test nem elég erős ehhez. Olyan helyzetekbe hozzuk magunkat, és olyan dolgokkal töltjük meg az elménket, amelyek bűnre vezetnek.

Meg kell újítanunk az elménket (Róma 12:1-2). Nem kell többé úgy gondolkodnunk, ahogy a világ, vagy úgy élnünk, ahogy a világ. A Példabeszédek 4:14-15 azt mondja: „A bűnösök ösvényére ne lépj, ne járj a gonoszok útján! Ne törődj vele, ne menj arra, kerüld el azt, és menj másfelé!" Ki kell kerülnünk a világ ösvényét, amely kísértésbe vezet, mert a testünk erőtlen. A kívánságaink könnyen eltérítenek.

A Máté 5:29-ben van egy nagyszerű tanács: „Ha a jobb szemed visz bűnre, vájd ki, és dobd el magadtól, mert jobb neked, ha egy vész el tagjaid közül, mintha egész tested vettetik a gyehennára." Ez elég komolyan hangzik! De a bűn is az! Jézus nem azt mondja, hogy szó szerint távolítsuk el a testrészeinket. A szem kivájása drasztikus lépés, és Jézus ezzel azt üzeni, hogy a bűn elkerülése végett szükség esetén drasztikus módszerekhez kell folyamodni.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan küzdhetem le a kísértést?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries