settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent az, hogy Sátán a hazugság atyja (János 8:44)?

Válasz


A zsidók egy bizonyos csoportjához szólva Jézus e szavakat mondta: “Ti az ördög atyától valók vagytok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja.”(János 8:44).

A Sátán abban az értelemben nevezhető a “hazugság atyjának”, hogy ő minden hazug mintaképe, vagy - ha úgy tetszik - archetípusa (őskép, őstípus). Ő a hazugság “atyja” (azaz minden hazugságot ő nemzett) hasonlóan, mint ahogy Luther Márton a reformáció “atyja”, és Robert H. Goddard a modern rakétatechnika “atyja”. Sátán szájából hangzott el a történelem első feljegyzett hazugsága, aminek Éva lett az áldozata az Édenkertben. Miután csupán egy kérdéssel sikerült neki a kétely magvait Éva elméjébe elhinteni (1.Mózes 3:1), rögtön tagadni is kezdte Isten szavát, mikor így szólt az asszonyhoz: “Bizony nem haltok meg” (1.Mózes 3:4). Ezzel a hazugsággal Sátán kézen fogva vezette Évát a halálába; Ádám pedig követte őt, mint mi mindannyian.

A hazugság a Sátán legfőbb fegyvere, melyet Isten gyermekei ellen vet be. A megtévesztés taktikáját használja arra, hogy elszakítson minket mennyei Atyánktól. Lássunk néhányat a Vádló leggyakoribb hazugságai közül: “nincs Isten”, de ha van is, “Isten kicsit sem törődik veled”, “a Biblia egy ember-írta fércmű, amiben nem lehet megbízni”, és a klasszikus “a jó cselekedeteid bejuttatnak a mennybe”. A Szent Lélek Isten azt tanítja Pál apostolon keresztül, hogy a Sátán “...átváltoztatja magát világosság angyalává” (2.Korinthusbeliekhez 11:14), így sok dolog, amit mond és tesz, jól hangzik, sőt, kifejezetten ésszerűnek tűnik. Mindez azonban nem több, mint csalfa látszat.

A Sátán sok hazugságára igaz, hogy mintegy saját lendületet kifejlesztve állandósítja magát. Ez történt, amikor Éva meggyőzte Ádámot, hogy ő is higgyen az ördög hazugságának. A Sátán ma is felhasználja az embereket hazugságai terjesztésére, vagyis hogy az ő munkáját végezzék. Nem ritka, hogy jó kisugárzású, karizmatikus, de mégis balgatag embereket használ eszközként arra, hogy szétkürtölje hazugságait a világban. A hamis vallások és különféle szekták esetében is pontosan így jár el.

A Biblia számos névvel illeti Sátánt, hogy általuk is megismertesse velünk valós természetét. A következőkben ezekből vettünk sorra egy párat: “e világ fejedelme” (János 12:31), “e világ Istene” (helyesebben “e világkorszak istene” - 2.Korinthusbeliekhez 4:4), “kísértő” (1.Thesszalonikabeliekhez 3:5), “hitető” (Jelenések 12:9; 2.János 1:7), “Belzebub” (szó szerint “a legyek ura”, “a démonok ura” - Máté 10:25), “Béliál”, ami azt jelenti, “haszontalan”, “pusztulás”, “pusztítás” (2.Korinthusbeliekhez 6:15).

Mindent egybevetve, Sátán több hazugságot mondott az emberiségnek (sőt, még az angyaloknak is), mint bármely más teremtett lény. Sikere azonban első sorban attól függ, hogy az emberek elhiszik-e hazugságait. Az “ártatlan kis füllentésektől” az ordító és ordas hazugságokig mindent felhasznál(t) az emberek megtévesztésére. Adolf Hitler, aki tudományos módszerességgel kutatta, hogy hogyan kell hatékonyan hazudni, egyszer ezt mondta: “Ha az ember elég nagyot hazudik, és elég sűrűn megismétli azt, akkor végül el fogják hinni neki”.

Nem számít, hogy egy hazugság kicsi vagy nagy – a hazugság teljes egészében az ördögtől való. Ha csak egyszer is hazudtál életedben és nem vetted még igénybe az Úr Jézus üdvözítő kegyelmét magadnak, nem juthatsz be a mennybe. A Biblia azt tanítja, hogy minden hazug “...része a tűzzel és kénkővel égő tóban lesz, a mi a második halál” (Jelenések 21:8). A Példabeszédek 19:9 szintén kimondja, hogy aki hazudik, méltó a büntetésre, és elvész. (Jó, ha észben tartjuk, hogy életünk végén nem emberi mérce, hanem Isten mércéje ítél meg minket. Már csupán ezért is indokolt Annak a szárnyai alá bemenekülni, Aki egyedül volt képes ezt a mércét maradéktalanul betölteni – a fordító megjegyzése.)

Arra kérünk és buzdítunk, hogy kerüld el ezt a sorsot. Ezt pedig legegyszerűbben úgy teheted, hogy engedelmeskedsz Isten Igéjének, mely ma is így szól hozzád és minden meg nem tért embertársunkhoz: “... térjetek meg, és higyjetek az evangyéliomban” (Márk 1:15). Jézus maga a nagybetűs Igazság (János 14:6) - Ő sosem fog átvágni téged. Mindazok, akik hittel jönnek Jézushoz, megtapasztalják, hogy az Ő szavai igazak: “...megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket” (János 8:32).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent az, hogy Sátán a hazugság atyja (János 8:44)?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries