settings icon
share icon
Kérdés

Egyáltalán reális üzenetnek tekinthető még napjainkban a házasság előtti szexuális élettől való tartózkodásra szóló felhívás?

Válasz


A modern kultúrában sokan nyíltan hirdetik, hogy a szexuális erkölcs halott, és hogy az önmegtartóztatás nem reális, hanem csak valami régimódi és elavult dolog. Van még a házasság előtti önmegtartóztatásnak bármi létjogosultsága abban a mai kultúrában, melyben épp csak fel kel szedni valakit?

Isten úgy alkotta meg a szexet, hogy azt egy elkötelezett házastársi kapcsolat megtartó keretein belül élvezzük. Amikor Isten házasságban kapcsolta össze Ádámot és Évát, kettejükből “egy test”-et hozott létre. Az 1.Mózes 2:24 igeverse kijelenti, hogy a férfi elhagyja a családját, csatlakozik a feleségéhez, és “egy testté” lesz vele. Számos igevers mondja ki, hogy a házasság előtti szex bűn (Apostolok Cselekedetei 15:20; 1.Korinthusbeliekhez 5:1; 6:13, 18; 10:8; 2.Korinthusbeliekhez 12:21; Galátziabeliekhez 5:19; Efézusbeliekhez 5:3; Kolossébeliekhez 3:5; 1.Thesszalonikabeliekhez 4:3; Júdás 7. igeverse). A Biblia a házasság előtti teljes önmegtartóztatást adja parancsba. A férj és felesége közötti szex a szexuális érintkezés egyetlen olyan formája, amit Isten jóváhagy (Zsidókhoz 13:4).

Isten igazsága örök – nem valami régimódi vagy irreális dolog. Azonban Isten igazsága nem mindig könnyen követhető! A házasság előtti szexuális önmegtartóztatás gyakran nehéz, így elkötelezettséget, önuralmat, és némi stratégiát igényel. Bizonyos értelemben megköveteli, hogy az ember lázadóvá váljon egy “szexuálisan felvilágosult” kultúrában, vagy inkább annak ellenében.

A szexuális felvilágosodás filozófiája valójában igen sok negatív dolgot hozott a kultúránkba – pornófüggőséget, szexuális úton terjedő betegségeket, érzelmi sérüléseket és önkényes abortuszt. A mai korunk kultúrájában sokan úgy tartják, hogy egy szórakozással töltött éjszaka célja voltaképp az, hogy valakit “felszedjünk”. A szinglik klubról klubra járnak, hogy alkalmi szexuális partnerre találjanak egy idegen személyében. Isten azonban nem erre alkotta meg a szexet.

Matt Walsh blogger ezt találóan ragadja meg: “A szexre “alkalmi” eseményként hivatkozni olyan, mintha a Sixtusi-kápolna mennyezetét csak valami “aranyos kis firkaként” írnánk le. . . Akik “szexuálisan felvilágosultnak” adják ki maguk, pont azok, akik leértékelik és lealacsonyítják a szexet.”

Talán te magad is egy kötött kapcsolatban vagy, és talán már jegyben is jártok. Számodra a szex tehát nem valami “alkalmi”, futó aktus volna; ennek ellenére Istennek mégis az az akarata, hogy várjatok a házasságig, mielőtt lefeküdnétek egymással. Ha ezt az Istentől kapott, különleges intimitás megélését a házasságig tartogatjátok, az el fogja mélyíti a kapcsolatotokat, és a későbbi lelkiismeret-furdalást is megelőzi.

Sokan irreálisnak tartják a szexuális önmegtartóztatást, mert senki sem mutatta meg nekik, hogyan lehet azt a gyakorlatban megélni. Ha valaki csak felemelt ujjal annyit harsog, hogy “Ne éljetek nemi életet a házasság előtt”, de nem ad eszközöket ahhoz, hogyan éljék meg ezt az üzenetet, akkor az önmegtartóztatás nyilván sokkal nehezebb lesz. Íme néhány tipp azoktól, akik már szembenéztek a kísértésekkel, és kitaposták az önmegtartóztatás útját:
• Tudatosítsd magadban, hogy igenis lehetsz lázadó az uralkodó kultúrával szemben! Senki és semmi nem kényszeríthet arra, hogy házasság előtt lefeküdj valakivel. Ha Istent akarod tisztelni azáltal, hogy a szexet a házasságra tartogatod, akkor megteheted!
• Tartsd mindig szem előtt a célt! A főnyeremény nem a leendő házastársad. Nem is a nászéjszakád. A végső célod az, hogy Krisztushoz válj egyre inkább hasonlóvá. Ez Isten személyedre vonatkozó terve.
• Ne hozd magad olyan helyzetbe, ahol kísértésnek vagy kitéve, hogy a hátad mögé vesd az értékeidet, vagy melyben a szexuális tisztaságodat illetően valami kompromisszumba mennél bele! Ez már egyszerűen csupán azt is jelentheti, hogy ügyeltek arra, hogy ne maradjatok kettesben. Tudjátok ti jól, hogy melyek ezek a helyzetek, ezért kerüljétek őket.
• Randizz hasonló gondolkodású emberekkel! Ha mindketten az önmegtartóztatásra törekedtek, akkor segíthettek tartani magatok az erre vonatkozó elkötelezettségetekhez.
• Szabjatok határokat! Kérjetek meg egy jó barátot vagy mentort, hogy időnként számoltasson el benneteket.

Az önmegtartóztatás több annál, mint hogy házasság előtt nem élünk nemi életet. Törekedjetek a szexuális tisztaságra életetek minden területén – gondolataitokban, szavaitokban, tetteitekben. Ha sokat gondolsz a szexre, vagy sokat beszélsz róla, akkor nyilván sokkal nehezebb lesz nem megtenni.

Az, hogy a kultúra felfogása szerint az önmegtartóztatás reális vagy sem, semmit nem változtat Isten igazságán. Ő a szexet olyan aktusként határozta meg, ami a házasságra van korlátozva. Ő képes arra is felvértezni minket, hogy az önmegtartóztatásunk által tiszteljük Őt. A Korinthusbeliekhez írt első levél 10:13 igeverse ma is így szól hozzánk: “Nem egyéb, hanem csak emberi kísértés esett rajtatok: de hű az Isten, a ki nem hágy titeket feljebb kísértetni, mint elszenvedhetitek; sőt a kísértéssel egyetemben a kimenekedést is megadja majd, hogy elszenvedhessétek.”

Hogy az önmegtartóztatás reális-e? Igen, az. Az önmegtartóztatás vajon mindig könnyű? Nem, de Isten segítségével mégis lehetséges.

Megjegyzés: Meglehet, hogy te már elvesztetted a szüzességedet. Mégis arra kérünk, hogy tudd, Isten kegyelmes. Azt akarja, hogy bűnbánattal járulj színe elé, hogy Ő megbocsássa bűneidet és meggyógyítsa a szívedet. Ma sem késő még meghozni azt a döntést, hogy az igazságban járj, és Neki tetsző módon élj.

EnglishVissza a magyar oldalra

Egyáltalán reális üzenetnek tekinthető még napjainkban a házasság előtti szexuális élettől való tartózkodásra szóló felhívás?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries